pixel

Poly Greenland Plaza в Шанхай с приз за отличие на CTBUH 2020

Office 1

Офисният комплекс Poly Greenland Plaza в Шанхай, построен по проект на архитектите фон Геркан, Марг и Партньори (GMP), бе удостоен с наградата за отличие на CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) 2020. Ансамбълът от офис кули и търговски сгради образува уникален комплекс в градска среда. Щедра последователност от площади и отворена аркада от магазини създават разнообразна градска среда, свързваща комплекса с неговото обкръжение. В района на Янпу, недалеч от центъра на града, в непосредствена близост до Сименс център Шанхай, също проектиран от  GMP през 2011, се създава нов офис и търговски квартал. Комплексът Poly Greenland Plaza, който е разработен заедно с жилищната зона, включва 177 000 кв. м. висококачествени офис площи и търговски центрове над нивото на земята и допълнителни 97 000 кв. м. обща площ на трите подземни етажа. Композицията от пет офис кули и по-ниски търговски сгради по оживената улица „Чангян“ създава отделен независим квартал в иначе изключително разнородната градска среда.

Office 2

Фасадите на кулите със своята вертикална вариация придават на ансамбъла хомогенен вид, който се откроява в градския пейзаж. Видът на сградите в комплекса е пресечна точна между различните мащаби и функции на съседните сгради: офис кулите с височина от 50 до 100 метра отразяват височината на жилищните сгради на югоизток, а ниските търговски сгради по улицата се припокриват с по-старите индустриални комплекси северно от „Чангян“. По протежение на улицата комплексът установява ясна граница, без да е затворен. Краищата му представляват точки за достъп: щедри площади се отварят към заобикалящия квартал и „канят“ пешеходците да влязат. Плавната подредба на заоблените петоъгълни сгради създава последователност от слънчеви и засенчени петна на ниво улица. Мостове водят до магазини на втория етаж, а отворени подземни  градини осигуряват достъп до търговските обекти под земята с удобна връзка със западната мрежа на метрото. Наподобяващите завеси фасади на сградите се състоят от твърди вертикални ленти с алуминиево покритие и изолационни стъкла между тях. Извитото остъкляване в ъглите на сградите допълва характера на ансамбъла. Нощното осветяване на фасадите на високите сгради подчертава вертикалността и височината на офис кулите. Осветлението е индиректно и интегрирано във всяка връзка между вертикалните и хоризонталните елементи на фасадата. Фасадите на ниските търговски сгради са подчертани от хоризонтално линейно осветление на всеки етаж.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: