pixel

Крушката – малкият хищник

ОСВЕТЛЕНИЕ

Източник: trud.bg

Прибирате се вкъщи и веднага палите всички лампи? Нормално е да търсите светлина особено през зимните месеци, когато слънцето се скрива рано. А и колко ток може да изхаби една крушка… Това последното е най-разпространената заблуда.

Осветлението съвсем не е незабележимо перо в разходите за електроенергия на едно домакинство.

Ако човек подмени цялото осветление с енергоспестяващо, разходите за него могат да паднат с 80%. Не вярвате? Подмяната само на една крушка (с нажежаема волфрамова жичка) с енергоспестяваща може да намали месечната сметка с 2 лева. Тоест обитателите на един среден апартамент, в който има поне десетина крушки, могат да спестят и да похарчат за нещо по-добро 15- 20 лева от сметката си за ток.

Сметката показва още, че за около половин година ще изплатите по-скъпите енергоспестяващи крушки, чиято цена се движи около 15 лв. Животът на тези крушки е около 50 хил. часа или 5 години непрекъснато светене.

И на пазара на енергоспестяващи осветителни тела има моди и различни течения. През 60-те и 70-те години на миналия век например се е смятало, че осветлението с луминисцентни пръчки е много по-икономично. То навлезе по-широко в бита едва през последните десетина години, когато бяха създадени компактните луминисцентни крушки под формата на спирали или на извити тънки пръчки.

Но докато българинът замени с тях волфрамовите жички (чието производство вече е забранено, но готовите количества все още се продават в търговската мрежа), на пазара излезе LED технологията. През последните 5-6 години тя навлезе толкова масово в бита, че е на път да измести всички останали.

С понятието LED осветление (от light emiting diod) се обединяват разнообразни като форма осветителни тела, които излъчват светлина, много близка до слънчевата, и консумират нищожно количество електроенергия – с до 85% по-малко от съответните като сила крушки с жичка.

Например за осветлението на три стаи с три стари крушки за 2 часа ще отиде 1 киловатчас електроенергия, който сега струва около 19 ст. с ДДС. С LED технологията тези лампи ще светят за същите пари в продължение на цели 10 часа.

Освен това новата технология е много по-здравословна и щадяща човешкото око. LED осветлението излъчва в цялата част на светлинния спектър, което позволява най-оптимално възприемане на околното пространство от окото.

Това е особено важно за уличното осветление. Миналата година например старите натриеви лампи по част от “Цариградско шосе” бяха заменени с новата технология. Освен че консумацията на ток е намалена в пъти, сега водачите възприемат по съвсем различен начин пътя и неговите особености.

Технологията на LED осветлението печели територии и защото е доста по-здравословна от останалите. Тези лампи не съдържат вредни газове, докато по-старият тип луминисцентни енергоспестяващи крушки съдържат живачни пари, които облекчават процеса на запалването на газа.

LED осветителните тела не излъчват и вредни ултравиолетови лъчи, каквито има и в луминисцентните крушки, и в тези с волфрамова жичка.

LED осветлението може да се регулира. Това го прави подходящо за интериорно осветление – чрез ключа за лампата светлинният поток се усилва или намалява толкова, колкото желае човек в момента.

“Производството на LED осветителни тела на европейския пазар се увеличава скокообразно, защото те представляват балансиран момент от развитието на технологиите”, обясни пред “Труд” инж. д-р Иван Каралеев, главен секретар на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
От една страна, производителите им бързо се съобразиха с условностите на пазара – започнаха да произвеждат тези лампи с цокъл, подходящ за най-разпространените фасунги с винт на осветителните тела.

От друга страна, те могат да работят и на 12 волта, което ги прави издръжливи в електроенергийни мрежи, при които често има токови удари или напрежението спада.
Не на последно място заради ниската консумация на енергия са подходящи за свързване с малки фотоволтаични или ветрови генератори. По този начин могат да се осветяват магистрали, паркинги или всякакви места, до които трудно може да се прокара електрическа мрежа или пък е нужна самостоятелност.

При LED осветлението се постига голямо разнообразие от форми на самата светлина.
По същество излъчвателят е една точка и за да не дразни това потребителя, производителите правят лампите с разнообразни рефлектори. Някои от тях разпръскват светлината, други могат да я съберат на едно място. Някои придават форма на кръг на получената светлина, други – на пеперуда. А аварийно-евакуационните светлини могат да осветят пространство от 50 метра с 1 ват енергия.

Рефлекторите помагат загубите на светлина да се сведат до 5-10% за разлика от традиционните източници, при които загубите достигат до 30 и дори 50%.

Разнообразието се засилва и от вида на лампите, в които се вграждат LED осветители. На българския пазар има най-различни – настолни, за четене на книга, аплици, които осветяват определена стена. За популярните осветителни тела тип “луни”, които доскоро се правеха от халогенни осветителни тела, напоследък също се използват LED лампи.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: