pixel

Кръгово и тунели на Лъвов мост

лъвов мост

До края на месеца трябва да започне строителството на естакадата на Лъвов мост. По нея ще се движат само трамваите, а около нея ще има кръгово движение за автомобилите. Под сегашното ниво на булевард „Сливница” ще има два транспортни тунела – северен и южен, през които ще минава директният транспортен поток по булеварда. Тунелите ще са на нивото на река Владайска. От локални платна ще се правят връзките с бул. „Кн. Мария Луиза”.

Очакваше се изграждането да стартира тези дни, но все още се чака съгласуване с Националния институт за паметниците на културата за моста, научи „Монитор”. След това ще бъде издадено строителното разрешително и работата ще започне. Точна дата обаче все още не е определена. Естакадата ще е реално на три нива – на най-горното са трамваите и кръговото движение, по-надолу са тунелите за автомобили, а под тях е третото ниво, на което е метрото. Лъвов мост няма да се затваря изцяло за движение, а само частично. Все още няма график за промени в движението по него. Изграждането на естакадата ще продължи 236 дни. Строител е обединение „Лъвов мост” с водещ партньор „Главболгарстрой”. Общината ще плати за новото кръстовище над 22,2 млн. лв. Парите са от заем от Европейската инвестиционна банка, изтеглен преди няколко години.

Тази година трябва да започне и строежът на две естакади – при Семинарията и на бул. „България” и „Гешов”Проектирането на второто съоръжение обаче още не е приключило. След като естакадата по „България” стане факт, времето, през което ще се минава по него, ще се съкрати с 8 минути. Кръговото движение на кръстовището ще е окачено на общо 16 стоманени въжета. Кръстовището няма да бъде цялостно затворено, докато трае строителството. Скоро се очаква да започне довършването на бул. „Копенхаген” в „Дружба 2” до „Цариградско шосе”. На този булевард ще бъде ремонтиран и мостът при автоборсите в Горубляне. Ще има нова обществена поръчка за довършване на „Копенхаген” в „Младост”. Булевардът трябва да го свърже с „Дружба”.

Източник: monitor.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: