pixel

Конкурс решава бъдещето на паметника пред НДК

ndk

Столичната община обяви конкурс за визията на паметника „1300 г. България“ при НДК. Той ще е международен и трябва да реши съдбата на монумента. Столична община очаква архитекти, скулптори и дизайнери да решат съдбата на паметника пред Националния дворец на културата (НДК), става ясно от обявление за обществена поръчка.

В момента наследеният от социализма монумент „Тринадесет века България“ се разрушава и е опасен за пешеходците.

Търси се концептуална визия за промяна на паметника и мястото около него, която да се впише в парка пред НДК.

Ситуацията е усложнена, тъй като „обектът представлява акцент, възприеман както от различни зрителни позиции, така и от различни идейно-естетически и философски гледни точки“.

Участниците в конкурса трябва да се справят със следната задача: да представят идея с послание – „пренасяне на културно- историческите ценности на нашето общество през вековете“.

Те могат да представят концепция за пълно или частично реновиране на паметника или нови идеи, свързани с традициите на мястото или пластични композиции, отразяващи българската история и култура.

Според обявлението засега не се предвижда разрушаването на паметника.

Право на участие в конкурса имат всички български и чуждестранни физически или юридически лица, също и техни обединения, с правоспособност в областта на архитектурата, ландшафтната архитектура, скулптурата и дизайна.

Първите трима класирани ще получат премии.

За първо място – 10 000 лв., второ – 8 000 лв. и трето – 5 000 лв. Общата стойност на проектантските услуги е до 68 000 лв. без ДДС.

Проектите ще се оценяват от жури, което ще прецени художественото въздействие на предложенията, дали са съобразени с плановете за възстановяване на парковото пространство, постигнат ли е модерен подход и силно въздействаща визия.

Ще се оценява и дали предложенията са икономически обосновани.

Проекти ще се приемат до 25.07.2014 г.  През септември журито ще оцени проектите. Окончателното решение за възлагането на проекта трябва да вземе Столичният общински съвет.

Решението за провеждането на конкурса бе взето от общинските съветници през април т. г. след като се оказа, че няма консенсус за съдбата на паметника.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: