pixel

Китай ще привлича туристи с плаващ град

kitai

Новото доказателство за привидно ненаситния апетит на Китай към необикновени сгради е предложението за създаването на „плаващ град“, пълен с подводни помещения и самостоятелна екосистема, който ще плува край бреговете на страната, пише в. Telegraph.

Проектът е резултат от успешното партньорство между китайската инженерна компания CCCC и базираната в Лондон AT Design Office, която работи в сферата на архитектурата. Двете компании са си сътрудничили по развитието на Port City, остров с площ 2,3 кв. км, намиращ се край бреговете на Коломбо в Шри Ланка. Сега двете фирми виждат в  изграждането на плаващия град следващото си голямо начинание.

CCCC вече е разработила „плаващи мостове“, а тази технология ще даде основата за целия плаващ град.

Идеята е той да бъде с площ от 4 кв. мили (10,36 кв. км) и да осигури жилища за жителите на пренаселените китайски градове, но преди всичко да бъде туристическа атракция от най-висок клас.

“Инвеститорите в китайския туризъм искат да създадат атракции, които не са виждани никога преди, а това да отидеш под водата е голяма атракция на пазара. Търсенето изглежда много реално – има необходимост, има и мечти и те искат да го направят“, посочва Тони Фен, директор по дизайна в AT Design Office.

Сегашният план предполага плаващият град да забавлява посетителите непрестанно. Огромните зони за отдих ще разполагат с множество ресторанти, барове, музеи, галерии и тематичен парк. Под водата пък ще има пространства, в които ще се провеждат концерти. Там ще има и множество хотели. Посетителите ще могат да акостират на круизния терминал или на яхтеното пристанище, преди да бъдат прехвърлени до крайната точка от пътуването им с подводница.

Планира се градът да се намира в близост до Макао – една изключително популярна дестинация сред китайските туристи. Очаква се плаващият град да предлага всичко необходимо. Сателитни ферми ще се грижат за храната, а водноелектрически генератори ще осигуряват енергията. Дъждовната вода пък ще се насочва към сладководно езеро.

Критиците спорят дали такъв амбициозен проект ще може да бъде изграден наистина, но поддръжниците на плаващия град са категорични, че изграждането му е само въпрос на време. Проектантите му посочват, че плаващи къщи вече има и в Холандия, но те са скромен предшественик на това, което ще бъде създадено тепърва. Заплахата от покачване на морското равнище пък ще даде допълнителен тласък за развитието на плаващи места за живот.

Компанията майка на CCCC – China Transport, е един от най-големите инвеститори в Китай. Финансовата ѝ мощ е значителна и с нейна помощ се очаква строителството на плаващия град да започне в рамките на 10 до 20 години.

Източник: investor.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: