pixel

42 000 лв. глоба на ден заради забавен ремонт

remont

Пускането на ремонтирания релсов път по бул. „България“ се отлага поне със седмица заради некачествено изпълнение. Глобяваме изпълнителя с по 42 000 лв. на ден. Това съобщи столичният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов, цитиран от БТА.

Реконструкцията на релсовия път по бул. „България“ – от бул. „Витоша“ до трамвайното „ухо“ „Борово“, започна на 5 март и трябваше да бъде пуснато в експлоатация от днес.

Релсовият път е положен, електрическите стълбове са поставени, но Столичната община има сериозни забележки по отношение на качеството на изпълнението на довършителните работи, посочи Христов.

По думите му не са направени достатъчно добре спирките, настилките, не са достатъчно стабилни обезопасителните мрежи, проблеми има и с отводнителните съоръжения.

Поради това фирмата изпълнител „СК-13 Трансстрой“ ще бъде санкционирана с 0,5% от стойността на договора за всеки просрочен ден, което прави почти 42 хил. лв. на ден.

Като най-вероятна причина за некачественото изпълнение на довършителните дейности Христов посочи проблеми в организацията на работа на фирмата или неправилно разчетен офертен срок по отношение на изпълнението.

Заместник-кметът каза още, че на този етап достъпът до спирките на трамваите в ремонтирания участък все още няма да бъде контролиран.

От Центъра за градска мобилност (ЦГМ) са обявили обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изгради система за контролиран достъп до пероните на трамвайното трасе по булеварда, както е в метрото. Това най-вероятно ще бъде факт през следващата година – като част от мерките, които ЦГМ въвежда поетапно за намаляване на нерегламентираните пътувания в градския транспорт, отбеляза зам.-кметът.

На 15-ти юли ще бъде пуснато движението по новоизграденото кръстовище на „Семинарията“, съобщи още Христов. От днес движението в този участък е спряно.

„В момента всъщност се изпълняват довършителните работи. За седем дни е заповедта за затваряне на движението. Имам уверение от строителите, че при подходящи метеорологични условия вероятно ще могат да се справят с един до два дни по-рано“, уточни зам.-кметът.

Ремнотът на кръстовището доведе и до промяна в маршрутите на автобусите 88, 94 и 120. Шофьори споделиха, че затварянето на кръстовището е натоварило допълнително.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: