pixel

KCБ препоръча на фирмите да спрат обектите с еврофинансиране

stroitelstvo

Камарата на строителите в България (КСБ) препоръчва на строителните компании,  изпълняващи проекти по оперативни програми, да пристъпят към подписване на Акт 10 за спиране на строителството до намиране на решение за възстановяване на финансирането по програмите. Това се посочва в съобщение до медиите, разпространено от името на Управителния съвет на Камарата.

Държавата и общините не са разплатили на строителни фирми около 1 млрд. лева, съобщи миналата седмица за Investor.bg Иван Бойков, изпълнителен директор на КСБ. Проблемът идва заради спрените пари по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“, със средства от които основно се финансират строителни дейности.

От браншовата организация припомнят, че във връзка със задълженията на държавата и общините към строителните фирми Камарата е провела среща с Националното сдружение на общините в България, на която са обсъдени проблемите и евентуалните начини за решаването им. Двете обединения са поискали с писмо от 7 юли среща с компетентните институции за намиране на изход от критичната ситуация, но към днешна дата отговор на писмото няма.

В същото време в Камарата ежедневно постъпват запитвания на фирми членове на КСБ, които са в тежко финансово състояние поради неплащане на извършените дейности по важни инфраструктурни обекти, за това как да процедират, посочват от Камарата.

Така заради липсата на адекватна реакция от отговорните институции Камарата препоръчва спиране на строителството.

Преди няколко дни Иван Бойков призова в ефира на телевизия Bulgaria On Air политиците, независимо дали от сегашното или от следващото правителство, да отидат в Брюксел и да „отпушат“ спрените фондове за България.

Източник: investor.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: