pixel

Катарци и руснаци ще строят изкуствени острови край Поморие

поморие

Източник: news.burgas24.bg

Българското Черноморие ще заприлича на Дубай. Инвеститори от Катар и Русия ще строят изкуствени острови в морето край Поморие по образ и подобие на прочутия „Бурж Ал Араб“ в Обединените арабски емирства. Ще бъдат създадени изкуствени острови на 100 метра навътре в морето, пише вестник „Комсомолская правда“.

Амбициозният проект на общината в Поморие предвижда изграждането на три острова, които ще бъдат свързани помежду си и с пристанището с тесни пътеки. На създадената морска лагуна пък ще заработи яхтен пристан. На единия от островите ще изникне луксозен хотел с категория от 5 или дори 7 звезди.

На другите два острова ще има развлекателни комплекси с аквапарк, аквариум, център за подводно плаване, казино, ресторант и др. Крупният развлекателен комплекс с хотел от клас „супер-лукс“ ще посреща много богати туристи. Идеята е на местния архитект Камен Шипков, коментира пред руското издание кметът на Поморие Иван Алексиев.

До момента не е било възможно тя да се реализира, тъй като нямало кой да осигури нужните над 200 млн. евро. Сега обаче към проекта са проявили апетити руски и катарски инвеститори и кипи детайлна разработка за съдържанието и финансовата стойност. Според кмета на града строителството на развлекателни комплекси върху изкуствени острови ще запази свободна бреговата ивица на Поморие, а построеният луксозен хотел може да се превърне в емблема на града.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: