pixel

Катар ще инвестира до 20 млрд. долара в слънчева енергия

фотоволтаици

Източник: greentech.bg

Страната-членка на ОПЕК Катар ще покани фирми от цял свят да участват в търг за изграждането на 1800 MW ферма за слънчева енергия през 2014 г. Това ще струва на страната около 10-20 млрд. долара. Страната се отличава с едно от най-високите нива на парникови газове на глава от населението и затова се стреми да увеличи производството на възобновяема енергия.

„Ние трябва да диверсифицираме нашия енергиен микс”, каза Фахад бин Мохамед Ал-Атия, председател на катарските организаторите на климатичните преговори в Доха. Срещата под егидата на Организацията на обединените нации се провежда от 26 ноември до 7 декември с участието на над 200 нации.

Катар е най-големият износител в света на втечнен природен газ (LNG), но се притеснява от глобалния стремеж за преход към възобновяема енергия, боейки се, че ще пострада търсенето на петрол и газ.

Досега страната разочароваше природозащитниците с това, че не си поставя ясни цели за намаляване на своите емисии на парникови газове при преговорите на ООН. Страната твърдеше, че продавайки природен газ, тя помага на други нации да загърбят много по-замърсяващите въглища.

Катар обясни, че енергията, произвеждана от слънчевата ферма, ще захранва главно  заводите за обезсоляване на морска вода, които в момента са на газово гориво. Изграждането на фермата се очаква да бъде завършено до 2018 г.

Когато фермата бъде окончателно завършена и работи на пълна мощност, делът на енергията от възобновяеми източници в електроенергийния микс на Катар ще нарасне до цели 16% – стартирайки от нула в момента.

Засега няма точни данни за това колко въглероден диоксид ще бъде спестен чрез слънчевата електроцентрала, но според Атия той ще бъде значителен.

В момента общият капацитет на производствените мощности в Катар възлизат на 7000 мегавата, а потреблението се движи около 5000 MW с годишен ръст от над 10 на сто, за който се очаква да се забави.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: