pixel

Караджова открива обект по Зелени инвестиции

зелени инвестиции

Източник: vestnikstroitel.bg

Министър Нона Караджова ще участва в официалното откриване на първия завършен обект, финансиран от Националната схема за зелени инвестиции в България – 56-о Средно образователно училище „Константин Иречек” в столичния район Люлин, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Република Австрия в България Герхард Райвегер.

Събитието е на 12 февруари 2013 г., вторник, от 11.00 часа, в 56-о СОУ „Константин Иречек” в столичния квартал Люлин, ул. „Търново” №37. За участие са поканени и д-р Михаел Ангерер – търговски представител на Република Австрия в България, и Ирена Георгиева – председател на УС на Националния доверителен екофонд.

Проектът се финансира съвместно от Националната схема за зелени инвестиции и бюджета на Столична община на обща стойност почти 490 хиляди лева.

От общо 69 публични сгради в страната, за които до момента са предвидени средства от постъпленията от продажба на предписани емисионни единици в сделки между България и Австрия, това е първата, която е завършена. В рамките само на два месеца е изпълнена над 4000 квадратни метра топлоизолация на всички стени на училищната сграда, топлоизолация на покрива, подмяна на стара дограма и оптимизация на електрическата инсталация. В училището учат 970 ученици. Сметката за отопление на сградата за декември м.г. след изпълнените мерки за енергийна ефективност е с 6000 лева по-малка от същия месец на предходната година.

Националната схема за зелени инвестиции се прилага в България от 2010 г., когато съгласно Закона за опазване на околната среда на Националния доверителен екофонд е възложена функцията за управление на постъпленията от продажбата на предписани емисионни единици. Целта на такава схема е търговия с емисии на парникови газове на правителствено ниво. Този вид търговия с емисии е регламентирана в член 17 на Протокола от Киото като един от механизмите за изпълнение на задълженията на страните за намаляване на парниковите газове.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: