pixel

Какво е бъдещето на небостъргачите?

skyscraper

Снимка: Monicami

Преди почти един век светът се запозна с нова архитектурна типология, която промени цялата строителна индустрия. Започвайки с Home Insurance Building през 1885 г. и стигайки до Empire State и Chrysler Building в Манхатън, небостъргачите се превръщат в символ на власт и финансово изобилие. Скоро след това те се появяват в почти всички градове по света с най-съвременни конструкции, които не се подчиняват на инженерните норми. Но при всички промени, настъпващи в архитектурната практика, какво крие бъдещето за тези силно критикувани, но постоянно развиващи се сгради?

Повече от половината от 7,8-милиардното население на света живее в градове и градски райони, а още 2,5 милиарда се очаква да се присъединят към тях през следващите 20-25 години. Високите сгради, особено жилищните, се оказаха полезни в гъсто населените градове, където е почти невъзможно да се намерят свободни парцели. В райони като Сохо, където наземното ниво е силно натоварено с пешеходци и редовно движение на превозни средства, изграждането на нискоетажни търговски и жилищни сгради е неподходящо за физическото и психическото благополучие на обитателите; да предположим, че ще останем повече от 7-8 часа на ден с постоянни визуални разсейващи фактори – непрестанни звукови сигнали, неконтролируем трафик и фарове, и това са само някои от тях.

За да извлекат максимална полза, архитектите започват да избират сгради със смесено предназначение, като интегрират търговски площи и обществени удобства в жилищните сгради.

Кулите с открити тераси – функция, която е силно застъпена в съвременните проекти – предлагат на обитателите си място за срещи на открито, далеч от градската суматоха. Дори по отношение на визуалната естетика, архитектите вече не ограничават проектирането си до силно отразяващи стъклени обвивки, а включват ландшафта, вътрешни дворове, материали от местен произход и решения за ветрозащита за целогодишно използваемите балкони, изградени на високите нива.

Независимо от очевидните решения, които небостъргачите предлагат, много жители, строителни предприемачи и правителствени служители изглежда имат силни аргументи срещу тях. Според NYC Audubon всяка година в Ню Йорк загиват между 90 000 и 230 000 нощни мигриращи птици, които се блъскат в стъклените небостъргачи и падат мъртви на тротоарите. Това се дължи на факта, че бурното време и изкуственото осветление в градовете объркват зрението на птиците и ги насочват погрешно към сградите. Освен това вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че жителите на 432 Парк Авеню в Ню Йорк, един от най-скъпите парцели в света, съдят проектантите за 125 млн. долара обезщетение, като се позовават на „множество наводнения, неизправни асансьори, непоносим шум, причинен от люлеенето на сградата, и електрическа експлозия през юни – втората за три години – която прекъсва електрозахранването“.

По света започнаха да се очертават промени по отношение на бъдещето на небостъргачите. New London Architecture (NLA) публикува резултатите от изданието за 2021 г. на своето годишно проучване Tall Building Survey, което обхваща състоянието на високото строителство в Лондон. Един от ключовите изводи в доклада подчертава, че през 2020 г. е започнало строителството на едва 24 високи сгради, в сравнение с 44 през предходната година. Правителството на Обединеното кралство също така наскоро обяви, че няма да бъде издадено разрешение за планиране на кулата Tulip на Foster+Partners поради опасения относно въплътения въглерод в проекта и възможното отрицателно въздействие върху архитектурното наследство в района. 305-метровият небостъргач щеше да бъде най-високата сграда във финансовия район на Лондон, но проектът няма да се придвижи, тъй като „ще добави малко обществена полза за града и може да окаже отрицателно въздействие върху силуета на Лондон“, както обясни кметът на Лондон, Садик Хан през 2019 г.

skyscraper

Снимка: Paul Clemence

Китай, където се намират някои от най-високите небостъргачи в света, реши да ограничи строителството им като средство за намаляване на потреблението на енергия в страната. Правителството определи тези структури като „суетни проекти“, обяснявайки, че градовете с ниска гъстота, където масивните небостъргачи са непрактични и могат да бъдат заменени с други типологии, които по-добре допълват градската структура. Новите правила за строителство в страната диктуват, че небостъргачите, по-високи от 150 м, ще бъдат строго ограничени, а тези, които са по-високи от 250 м, ще бъдат забранени за райони с население под 3 млн. души. В градовете с население над 3 млн. души правителството реши да ограничи постройките, по-високи от 250 метра.

Гъсто населените градове, които не разполагат с достатъчно празни парцели за изграждане на нискоетажни проекти, са принудени да издигат високи постройки, за да посрещнат нуждите на населението си. Независимо от това се предлагат множество решения за проучване на различни осъществими варианти, които биха могли да се възползват от мащаба на кулите, но предлагат по-екологичен и социално отговорен подход.

При днешното осъзнаване на проблемите на околната среда и необходимостта от високи конструкции в гъсто населени райони, може ли високите дървени конструкции да са бъдещето на небостъргачите? През последните няколко години в строителната индустрия се наблюдава преход от стомана и бетон към високи дървени конструкции, което преобрази света на небостъргачите и високите сгради. През 2017 г. канадското правителство представи програмата „Зелено строителство чрез дърво“ (GCWood), която предлага финансиране за иновативни проекти и системи от дърво. Следвайки същия подход, Международният съвет по кодексите одобри 14 промени в Международния строителен кодекс, за да увеличи разрешената височина на масовите дървени конструкции до 80 метра.

В отговор на глобалната загриженост за околната среда Skidmore, Owings & Merrill (SOM) предложи на конференцията на ООН за изменението на климата през 2021 г. в Глазгоу – COP26, Urban Sequoia – архитектурна концепция, вдъхновена от екосистемите. Проектът включва „гори от сгради“, които изолират въглерода и произвеждат биоматериали, създавайки нова екологична и устойчива градска среда. Проектът идва в отговор на всеобщата необходимост от трансформиране на сградния сектор, тъй като той генерира близо 40% от всички световни въглеродни емисии.

CRA-Carlo Ratti Associati наскоро представи Jian Mu Tower в Шънджън, Китай, 218-метров „фермерски небостъргач“, включващ вертикална хидропонна ферма по цялата си фасада, която произвежда растителност, достатъчна да изхранва до 40 000 души годишно.

От 2021 г. търговските сгради по света останаха с празни коридори и офис бюра. Това, заедно с многобройни други екологични и икономически причини, подтикна архитектите да намерят иновативни начини да извлекат най-доброто от високата архитектура.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: