pixel

Как да топлоизолираме фасада с минерална вата?

вебер

Плочите от минерална (каменна) вата за фасади превъзхождат по дълготрайност, топло- и шумоизолационни свойства плочите от полистирол. Минералната вата има характерни качества, които дават отражение при технологията им на полагане. Несъобразяването с тези особености може да доведе до проблеми.

Високо обемно тегло

Минералната вата е 10 пъти по-тежка от полистирола. Ако при нейното полагане се използват дюбели с пластмасови пирони, е възможно с течение на времето изолацията да се напука или разруши. Минералната вата е много по-силно паропропусклива от полистирола, което налага специалното й укрепване.

Ниска механична якост

Плочите от минерална вата са съставени от фини влакна и при натиск поддават. Ако бъдат използвани за топлоизолация, без да се направи допълнителна шпакловка за заздравяване, е възможно при неволен удар крайното покритие да се разруши.

Плочите не са равномерно дебели

По технологични причини при плочите от минерална вата е възможно да има отклонения в дебелината на отделните платна. След полагане тази дебелина не може да бъде коригирана с шкурене, защото ще се наруши структурата на материала. Това налага шпакловането да бъде в по-дебел слой.

Минералната вата се лепи със специални лепила

Лепилата за каменна вата трябва да притежават по-добра носимоспособност и да имат добро сцепление с топлоизолационните плочи от минерална вата.

РЕШЕНИЕ!

За сигурното и дълготрайно топлоизолиране с плочи от минерална вата е необходимо използването на специални лепилно-шпакловъчни смеси и дюбели. Технологията на полагане също е различна, като е добавена допълнителна шпакловка с цел повишаване на здравината. Всички тези особености са отразени и практически изпитани в топлоизолационната система weber.therm Престиж.

топлоизолационната система

Почистете основата от прах, мазни петна, сажди, лесно отделящи се частици или други фактори, които биха намалили силата на слепване на лепилото. При полагане на лепилото основата трябва да е суха.

Към 5,2 I вода добавете една опаковка 25 kg weber М752 Лепилно-шпакловъчна смес. Разбъркайте машинно до получаване на хомогенна смес, без бучки и сухо вещество. Изчакайте 10 min материалът да отлежи и пребъркайте.

С маламашка нанесете тънък пласт върху цялата плоча от каменна вата. Този слой служи за по-добро сцепление между лепилния слой и топлоизолационните плоскости. След като изсъхне, нанесете лепилото като непрекъсната рамка по краищата на плочата. Добавете 5–6 топки лепило в средата на плочата.

Плочите се полагат и се притискат към стената, като вертикалните фуги се разминават. Минералната вата се реже със специален нож. При необходимост добавете още лепило под плочата, така че да постигнете равна повърхност. Ако между отделните платна се получат фуги, ги запълнете с вата, а не с лепило. Изчакайте 48 часа за пълното изсъхване на лепилото.

Укрепете платната с дюбели с метален пирон. Монтирайте дюбелите според указаната схема, върху участъци, под които има лепило.

Направете предварителна шпакловка с weber М752 Лепилно-шпакловъчна смес, без да полагате стъклотекстилна мрежа. Изчакайте 48 часа за пълното й изсъхване. Армирайте натоварените зони около вратите и прозорците, като вграждате стъклотекстилната мрежа.

След пълното изсъхване на армираните рискови зони нанесете по цялата повърхност слой лепилно-шпакловъчна смес с дебелина до 3 mm. Върху него опънете разкроената по размер стъклотекстилна мрежа и с лек натиск на маламашката я вградете в лепилото. Две съседни парчета мрежа се припокриват с ивица около 10 cm. Изравнете повърхността, така че цялата мрежа да е покрита. Като крайно покритие използвайте тънкослойните мазилки weber.pas Силикатна мазилка или weber.pas Силиконова мазилка.

продукти

Източник: Вебер

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: