pixel

Как да изравним подове във вътрешни помещения?

Недобре изравнените подове може да създадат проблеми при полагането на плочки.

Трудно се постига равна основа с циментова замазка

Грубите циментови замазки не могат да постигнат идеално равна повърхност, особено когато се обработват големи повърхности. При помещения с площ над 50 m2 е допустимо отклоненията в нивото да бъдат максимум 7 mm. Над тази стойност е необходимо допълнително заравняване на основата.

При неравна основа се работи трудно

При неравна основа е значително по-трудно да се постигне равна повърхност на крайното покритие, което удължава времето за работа. Лепилният пласт под покритието става с неравномерна дебелина. Това води до различно поведение при температурни разлики и механични натоварвания.

плочки

Неестетичен вид на крайното покритие

Всички неравности в основата са осезаеми, ако за крайно покритие се използват мокети, балатуми, линолеуми и т.н. Този естетически дефект в по-малка степен може да се види и при керамични покрития върху неравни основи.

продукти

РЕШЕНИЕ

Изравнете добре основата преди полагане на крайното покритие. Това ще ви спести лепило за плочки и ще ви осигури спокойствие за естетиката и дълготрайността на покритието. Използвайте саморазливната нивелираща смес weber.floor 4010 за лесно, бързо и  прецизно изравняване на основи с отклонения до 15mm.

подравняване

1. Основата трябва да е суха, стабилна, с добра товароносимост и с приключили процеси на свиване.

 

 

пода

2. Проверете разликите в нивата на пода. Отклоненията трябва да са в границите от 3 до 15 mm.

 

 

грундиране

3. Проверете попивателната способност на основата. Грундирайте с weber.prim 801. Изчакайте 24 часа за пълното изсъхване на грунда.

 

 

разтвор

4. Пригответе нивелиращия разтвор, като спазвате стриктно описаното на гърба на опаковката съотношение вода–сух материал.

 

 

 

разтилане

5. Готовият материал се разстила по цялата повърхност на помещението посредством мистрия или назъбена маламашка. Дебелината на пласта не трябва да бъде под 3 mm или да надхвърля 15 mm.

 

 

6. Останалия в разтвора въздух (балончета) изкарайте с помощта на валяк с шипове (“таралеж”). Така ще осигурите плътен слой и по-лесно ще разстелите материала по цялата повърхност.

Сен-Гобен България

В България Saint-Gobain е представена от направленията Ecophon, Isover, Rigips, Weber и представителствата Glass, Formula и PAM. Компанията разполага с два завода на територията на страната и има 96 служители.

Прочетете също: