pixel

Изолационни фирми с призив към ЕС

изолации

Коалиция от фирми за изолация и зелени групи призоваха ЕС да си постави нова еко-цел: спестяване на 30% енергия до 2030 г. (по аналогия с принципа 20-20-20). За този ход те твърдят, че може да спести милиарди евро и да създаде повече от един милион работни места.

Европейската комисия планира да представи предложения за своите цели за климата и енергийните спестявания до 2030 г. Рамката трябва да бъде представена следващия месец. Тя трябва да включва цел за намаляване на въглеродните емисии, надграждайки целта от 20 на сто до 2020 г, която е на път да бъде постигната.

Въпреки всичко не е ясно дали пакетът ще включва специфични цели за енергийна ефективност, наред с целта за намаляване на въглеродните емисии. Редица държави от пакта настояват, че не трябва да има конкретни цели, а страните сами да избират най-добрия начин за постигане на своите цели за намаляване на въглеродните емисии.

Видно е обаче, че ЕС понастоящем е на път да не постигне целта си за енергийна ефективност за 2020 г., която предвиждаше да се се намали потреблението на енергия с 20 на сто в посочения срок. По-вероятно е да се постигне 17 на сто намаление до края на десетилетието. Изолационните фирми се опасяват, че без по-нататъшни обвързващи цели тяхната индустрия ще трябва да се бори за осигуряването на по-нататъшни инвестиции.

Вчера група от 13 компании, включително Knauf Insulation, Danfoss, Kingspan, Philips и Rockwool, водена от Европейския алианс за пестене на енергия, писа до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, призовавайки го да включи и цел за енергийна ефективност в новия пакет.

В писмото се твърди, че Европа е малко вероятно да се радва на евтини цени на енергията отново, затова енергийната ефективност ще бъде от решаващо значение за опазването на икономиката и намаляването на търсенето на изкопаеми горива.

“Време е да поставим енергийната ефективност в центъра на в дискусиите относно бъдещето на Европа“, се казва в писмото, което е подписано още от фирми като Opower, 1E, Paroc и Schneider Electric. „Ние трябва да разберем, че Европа никога няма да е лидер в евтината енергия, затова трябва да сме лидер в енергийната ефективност…“

Фирмите прогнозират, че поставянето на цел за спестяване на енергия с 30 на сто може да генерира икономии на разходи, еквивалентни на 2.7 на сто от БВП на ЕС за 2011 година. Освен това ще създаде около 1,1 милиона работни места в блока.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: