pixel

Проектират международното летище Крал Салман в Саудитска Арабия

Foster + Partners

Британското архитектурно студио Foster + Partners проектира международното летище Крал Салман с шест писти в Рияд, което се очаква да стане едно от най-големите в света.

Международното летище носи името на краля на Саудитска Арабия – Салман бин Абдулазиз Ал Сауд  и според прогнозите до 2030 г. ще приема 120 милиона пътници, до 2050 г. капацитетът ще нарасне до 185 милиона пътници, а обработката на товари ще достигне 3,5 милиона тона.

Foster + Partners

Според архитектите летището ще функционира като глобален логистичен център, ще стимулира транспорта, търговията и туризма и ще бъде мост, свързващ Изтока със Запада.

Проектът ще вземе под внимание идентичността на Рияд и саудитската култура, за да създаде уникално преживяване по време на пътуване, като същевременно ще получи и сертификат LEED Platinum. Това ще бъде постигнато чрез захранване на летището с енергия от възобновяеми източници и включване на най-съвременни зелени инициативи в проекта.

Foster + Partners

Снимки: Foster + Partners

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: