Изграждането на шлюза Дортмунд-Емс ще позволи движението на големи кораби

HeidelbergCement

Каналът Дортмунд-Емс е един от най-важните водни пътища в Германия. Дългият около 29 километра северен участък на канала има шест шлюза, които гарантират, че в участъка от Бевергерн до Глийзен корабите от могат да преодолеят разлика във височината от приблизително 29 метра. Много шлюзове покрай канала вече са на повече от 100 години и не отговарят на изискванията на съвременното корабоплаване. Ето защо стартира проектът Neue Schleusen DEK-Nord. Старите шлюзове по северния участък на канала ще бъдат заменени с нови, така че трасето да бъде надеждно за вътрешно корабоплаване.

HeidelbergCement

Wasserstraßen-Neubauamt-Datteln отговаря за реализирането на проекта, а планирането се изпълнява от строителната фирма Johann Bunte.

Съществена част от договора за строителство е бетонирането на основата на изкопната яма и новото строителство на шлюзовете. В отговор на различните изисквания на конструкциите се използват два вида цимент с ниско съдържание на клинкер от HeidelbergCement AG: CEM III/A 32,5 N-LH (na) за основата и стените и CEM III/A 42,5 N за основата на строителната яма с подводен бетон.

Масивните транспортни структури са изложени на силно натоварване от атмосферните условия и водата. Те трябва постоянно да се противопоставят на тези влияния, за да могат да постигнат очаквания полезен живот от поне 100 години. Поради тази причина обикновено се използват цименти CEM III с ниско генериране на топлина при хидратация, за да се поддържа ниска температура по време на бетонирането.

HeidelbergCement

Общото количество цимент, което HeidelbergCement ще достави за този проект, е около 15 000 тона.

Тъй като местоположението на шлюза в Глийсен е много тясно, първоначално е планирано бетонът да се транспортира до строителната площадка по шосе. Това означава около 6000 курса, което би представлявало значително натоварване от трафика. Вместо това, на място са изградени две мобилни станции за смесване на бетон.

Инертният материал също се доставя до строителната площадка по природосъобразен начин с кораб през канала Дортмунд-Емс. Различните видове цимент идват от завода за доставки на HeidelbergCement Ennigerloh със силозни камиони.

Бьорн Кранц, ръководител на проекта в Johann Bunte, обяснява: „Интересното при шлюзовете са размерите. Дъното на шлюза е с дебелина три метра, а стените достигат на места дори до шест метра. Втвърдяването на бетона е екзотермична химична реакция, която генерира топлина. Колкото по-дебели са компонентите, толкова по-лошо може да се разсее топлината. Ако има големи температурни разлики в дебелината на компонента, от напрежението могат да възникнат пукнатини. Ето защо за основата използвахме цимент CEM III/A 32.5 N-LH (na) от HeidelbergCement. Тук развитието на топлина е много бавно и пукнатините могат да се избегнат. Защото шлюзът трябва да издържи поне през следващите 100 години.“

HeidelbergCement

„Подводната бетонна основа служи за уплътняване на строителната яма срещу подпочвени води. Изкопната яма е с ширина до 30 метра, дължина 200 метра и дълбочина над 17 метра. Най-големият бетониран участък е с обем 5500 куб.м. Бетонирането отне три дни и продължи денонощно. Понякога бяха използвани дори три бетонни помпи едновременно. Тъй като бетонът за подводната бетонна основа беше излят с помощта на водолази, трябваше да се създаде течна консистенция. Така бетонът може да се изравнява сам. Това е и причината той да се монтира бързо и без прекъсване само с едно заливане“, обяснява Бьорн Кранц.

Грубият строеж трябва да приключи през есента на 2021 г. След това започва монтажът на вратите на шлюза, на задвижващите технологии и електротехниката. Ако всичко продължи да върви по план, съоръжението ще бъде „отворено“ за големи товарни кораби в началото на 2023 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: