pixel

Високоефективна сглобяема дървена конструкция от Естония

Matek

Всяка четвърта дървена къща, изнесена за ЕС, идва от Естония, най-големият износител на дървени къщи в Европа, които често се доставят като модулни къщи. През последните десет години секторът е нараствал с около 15% годишно.

Компании като Matek от Талин активно допринасят за репутацията и водещата позиция, която фирмите за строителство с дървен материал от Естония имат в Европа. От основаването си преди повече от 30 години Matek е завършил над 7000 единици – от еднофамилни и многофамилни къщи до жилищни комплекси, обществени сгради и разработки на проекти. Компанията е специализирана в производството на дървени рамки, модулни къщи и фасадни елементи от дърво, а 95% от продукцията отива в чужбина. Основните пазари са скандинавските държави, както и Швейцария, Италия и Германия.

В момента Matek има два проекта в Германия. Единият от тях е жилищна сграда със семейни апартаменти в Берлин – Лихтерфелде, в източната част на столицата. Сградата ще бъде построена с помощта на конструкция, чиито части се сглобяват на място по много бърз и икономичен начин. Matek вече е реализирала множество сгради с този мащаб, като например жилищен комплекс с общо 124 жилищни единици в Норвегия.

Вторият проект е участие в програмата „Насърчаване на серийното саниране“, подкрепен от Федералното министерство на икономиката и енергетиката (BMWi). На фокус са новите технически възможности и решения за промишлено сглобяване на отделните продукти, които позволяват бързо облицоване на сградите с нови фасади. Програмата има за цел да увеличи допълнително общата енергийна ефективност на сградите, за да се постигнат целите на федералното правителство за опазване на климата.

Matek

„В допълнение към екологичния аспект, производството на сглобяеми дървени къщи е много ефективен начин за строителство“, добавя Аника Кибус, управляващ директор на Естонската асоциация на производителите на дървени къщи. „Дървото като строителен материал позволява бърза и автоматизирана обработка. Сглобяването се извършва в производствено хале с най-модерните машини с ЦПУ, т.е., прецизно и независимо от времето навън.“

Дърводобивната промишленост е една от най-големите производствени индустрии в Естония. Износът за 2019 възлиза на 430 милиона евро.

Естония е земя на горите. Над половината от националната територия е покрита с тях и те са сред най-добре защитените в Европа. Държавните гори са сертифицирани по FSC и PEFC, две програми за по-устойчиво управление, подобрено използване и поддържане. „Дървото може да се използва като строителен материал за почти всички видове сгради, но са необходими години опит, за да се знае точно какво и къде може да се използва най-добре“, казва Аника Кибус.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: