Изградиха био-фасада от натурална смола и конопени влакна

fasada

Холандското Studio Marco Vermeulen разкри това, което там наричат „първата сграда в света с фасада на биологична основа“ – в село Динтелоорд в Холандия. Тя е наравена от местната „Компания за градинарство и развитие“ и включва стени с релефни букви. Тези стени са направени от нов биоразградим материал, наречен Nabasco 5010, който е смесица от био-смола и конопени влакна.

Studio Marco Vermeulen вярва, че светът има нужда от нови строителни материали, които не са направени от все по-оскъдните изкопаеми горива. Ето защо те са си партнирали с Nabasco, използвайки широко достъпни органични материали и отпадъци. Nabasco 5010, което е съкращение от „природно-базирани композити“ (NAtural BASed COmposites), е материал, направен от био-смоли и конопени влакна от местни източници, произведени чрез NPSP Composites.

fasada

Иновативната фасада на сграда за трансфер на горива е релефна, с панели с буквите Н (водород), С (въглерод) и N (азот), което представлява химическия състав на природния газ. Гланцово покритие върху панелите създава впечатление, че сградата е направена от лъскав, футуристичен материал, а не смола или коноп, казват архитектите. Точният състав на био-смолата варира, но най-често се прави от соя, ленено масло или дори отпадъци от производството на биодизел.

fasada

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: