pixel

Искат окрупняване на ВиК-сектора

Ангел Семерджиев

Източник: cross.bg

Проблемите с водоснабдителните системи са сериозни, но за жалост разполагаме с малко механизми, с които да ги решим. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Ние помагаме с каквото можем на Министерството на регионалното развитие и напълно подкрепяме неговите усилия за решаването им, допълни Семерджиев.

По думите му окрупняването на дружествата е само в полза на бъдещо развитие и подобряването на качеството на услугата. По-големите дружества се справят много по-добре от малките дружества, особено по отношение на инвестициите. Никой няма да даде пари да се инвестира в малките дружества, посочи шефът на държавния регулатор.  Той допълни, че чрез окрупняването ще се намалят и относителните разходи, защото вместо да има десет главни счетоводители, може да има един отдел.

Запитан дали предстои ново увеличение на цените в сектора, Семерджиев отговори, че има предвидени увеличения на цените при ВиК дружествата, но според тях не са достатъчни.

Увеличението покрива допълнителните разходи, които се правят във връзка с повишените цени на електроенергия. За Бяла и Севлиево увеличението на комплексната цена за битовите потребители е 5,13%, за Габрово – 5,23%. И двете дружества са далеч от социалната поносимост на цените на водата, каза още Ангел Семерджиев.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: