pixel

Инвеститори търсят терени за нов тип масови жилища в София

Инвеститори в жилищни сгради търсят в няколко квартала в София терени, на които да изградят високи сгради с много апартаменти в тях, които на практика да заменят старите панелни и ЕПК домове. При тях очакването е кв.м жилищна площ да се продава за около 600-700 евро на кв.м, което е по-евтино от средната цена за София в момента.

При тази заявка е логично търсенето на терени за такива жилища да е в „Люлин“, „Надежда“, „Обеля“, „Модерно предградие“, Западната дъга на Околовръстния път. И в момента там сделките с жилища стават на цени около 700 евро за кв.м. Идеята на тези комплекси е да се даде възможност на собствениците на стари панелни жилища да ги заменят с модерно строителство, в което общите площи се управляват от инвеститора, има зони само за пешеходци и съответните зелени зони. Такъв комплекс при успешно скорошно приключване на преговорите за покупка на терена може да започне да се строи и в рамките на тази година, допуска Гюрджиев. Според него такъв тип комплекси са бъдещето на сегашните квартали-спални, чийто жилищен фонд започва да изчерпва живота си.

Извън тези специфични проекти инвеститорите в жилищни сгради търсят терени за ново строителство в „Кръстова вада“, „Манастирски ливади-изток“, които имат незастроени терени. Има интерес и към кварталите, където на практика незастроени площи няма, като „Изток“, „Изгрев“, „Гео Милев“, „Редута“.

Силният пазар и растящите наеми са засилили интереса към развитие на нови проекти за офисни, търговски и индустриални площи. Данните показват ръст на строителната активност във всички сегменти на пазара на бизнес имоти, подкрепяна от стабилния икономически растеж и добрите макроикономически показатели. В резултат от това през 2018 г. се очаква на пазара да излязат значителен обем нови офисни, търговски и складови площи.

Прогнозата на консултантската компания е, че новите проекти ще балансират пазарите на офисни и индустриални площи и ще доведат до стабилизиране на цените. Оценката на компанията е, че де три години на пазара ще излязат около 400 хил. кв.м нови офис площи, като в строящите се в момента сгради около 40% от пространствата вече са наети.

Бул. „Цариградско шосе“ си остава основна офис артерия, друго място с интерес към наемане на офиси е районът около Бизнес парка. Като офисни хъбове се очертават също терените около сградата на „Кепитъл форт“ отново на „Цариградско шосе“, както и около мол „Парадайс“. Средната цена на наемите е 13.5 евро на кв.м, което е 4% ръст на годишна база.

По-противоречива е картината при търговските площи, където големите градове са относително наситени и за нови търговски центрове ще е по-трудно да пробият и да се наложат. В същото време оборотите на наемателите и цените на наемите се запазват на стабилни нива – около 31 евро на кв.м за първокласна площ. Общо по данни на компанията около 11% са свободните площи в моловете. Търсещите търговски площи са предимно магазини за спортни стоки, дрогерии и аптеки.

Тенденцията сега е големите международни компании, които са заели позиции в големите градове, да търсят търговски площи и в по-малките – Хасково, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Плевен.

След като 2017 г. приключи без нито един завършен мол или ритейл парк, 2018 г. ще добави нови 75 000 кв.м търговски площи към предлагането на пазара. През втората половина на годината се очаква да отворят Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: