pixel

IKEA цели енергийна самодостатъчност чрез ВЕИ до 2020 г.

икеа

Източник: greentech.bg

Стъпването на IKEA в България предизвика противоречиви отзиви, но в глобален план зелените амбиции на фирмата се радват на масово одобрение. Най-големият търговец на мебели в света иска да премине изцяло към възобновяеми енергийни източници до 2020 г. Фирмата ще посади повече дървета, отколкото използва, съгласно план за защита на природата, който вече е спечелил подкрепата на еколозите.

Шведската група, която стъпва върху желанието на много клиенти за по-зелен начин на живот, заяви, че до 2016 г. ще започне да продава само енергийно-ефективни продукти, включително индукционни готварски печки и LED крушки.

„Това ще бъде голям двигател на иновациите” – заяви Микаел Олсон, главен изпълнителен директор на фирмата, която е известна с компактните си опаковки и гигантски магазини.

Кампанията „People & Planet Positive“ ще спести пари на IKEA и нейните клиенти, смята Олсон, въпреки че шефът отказва да оцени общите спестявания.

IKEA ще инвестира 1,5 милиарда евро за периода 2009-2015 в слънчева и вятърна енергия, за да произвежда най-малко 70 на сто от енергията, необходима на фирмата. До 2020 г. компанията ще произвежда толкова енергия от възобновяеми източници, колкото консумира.

IKEA вече притежава вятърни паркове в шест европейски държави и има 342 000 слънчеви панела върху своите магазини, складове и фабрики. Те произвеждат 27% от електроенергията, необходима на групата.

Компанията също така възнамерява да намали наполовина емисиите си на парникови газове до 2015 г. спрямо нивата от 2010 г.

До 2020 г. IKEA ще посади толкова много дървета, колкото използва за правенето на продукти като легла и шкафове. От IKEA подчертаха още, че неизползват дървен материал, добит от естествени тропически гори като тези в Амазонка или Конго.

Природозащитниците подкрепят промяната категорично. Джон Саувен, ръководител на Грийнпийс Великобритания, заяви, че ходът „поставя IKEA в челните редици на водещите компании“, които се опитват да трансформират бизнеса си в лицето на заплахите за околната среда. Други експерти по околната среда също хвалят стратегията, включително природозащитната организация WWF.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: