pixel

В София ремонтираха водопровод безизкопно чрез японска технология

иновации

Стар етернитов канализационен водопровод в столичния квартал Лозенец беше ремонтиран безизкопно в понеделник. Технологията, използвана при рехабилитацията беше приложена за първи път в България при планов ремонт, извършен от „Софийска вода“.

Столичният ВиК-оператор е възложител на проекта, а изпълнител е българската компания Строителна механизация АД. На представянето на технологията просъстваха още представители на компанията Sekisui, която съвместно с Община Токио са разработили метода. Той се нарича „Спирално навита тръба“ – SPR (Superior Pipeline Rehabilitation). Изпълнителният директор на „Софийска вода“ Жан Салеси обяви, че след реализацията на проекта ще се повиши значително качеството на услугата в района.

Конкретният метод се прилага в Япония вече 20 години и е познат в над 20 страни в целия свят. Според производителите подобна технология е много удачна за градска среда, където гъстото застрояване не позволява да се копае.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: