pixel

Мостът Бей Бридж ще се облива в светлини

мост

Източник: greentech.bg

Най-новия претендент за титпата „най-голямата в света LED скулптура“ е мостът Бей Бридж и ще бъде обкичен в светлини по повод 75 години от построяването му.

25 хиляди бели LED лампи са индивидуално програмирани от художник Лео Виляреал, за да се създаде низ от картини, които никога не се повтарят. Ослвепителното светлинно шоу на Бей Бридж ще продължи чак до 2015 г.

Проектът е на стойност осем милиона долара и навярно никой не би посмял да си помисли за подобно нещо преди изобретяването на светодиодите. Това щеше да харчи твърде много електроенергия. Сега светлинният спектакъл може да бъде построен, защото светодиодите използва много по-малко енергия.

Все пак проектът за осветяването на Бей Бридж не е съвсем „без нищо“. Налице е въпросът за енергията, водата и въглеродния отпечатък за производство на всичките 25 000 светодиоди и онези 48 000 скоби, с които са закрепени.

Навярно щеше да е по-добре в проекта да бяха включени и поне малко слънчеви панели, батерии и вятърни турбини за производството на възобновяема енергия на място, за да захранва това светлинно шоу. Тогава наистина щеше да е честно това да се нарече екологичен творчески проект.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: