Идеята за нова визия на центъра е пред провал

sofia

Конкурсът за нова визия на центъра на столицата, който приключи в края на януари, може да претърпи пълен провал, а проектите да останат само “рисунки“. Такова опасение изрази главният архитект на София Петър Диков пред в. „Сега“.

Авангардните предложения бяха подложени на остри критики както от специалисти, така и от жителите на града. В момента някои от участниците обжалват класираните проекти пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„Предполагам, че комисията ще реши в наша полза, но след това може да се обжалва и в съда, което означава, че отиваме към още една година протакане“, обясни Диков.

За проектиране са отпуснати близо 1 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие“. Ако общината не успее да ги усвои до края на годината, това означава да ги плати сама.

„Нали можете да си представите кога общината ще извади толкова пари само за проектиране?“, реторично попита Диков.

Някои от избраните проекти предвиждат коренна промяна на ключови места в центъра на София и предизвикаха остри критики. Например за т.нар. трета зона проектът на „Никонсулт“ предлага тунел пред Националната художествена галерия на бул. Цар Освободител“, който да пренасочи автомобилния трафик под сегашния булевард, но за тази цел е предвидено да се махат и жълтите павета.

Въпреки че проектите бяха избрани, след критиките стана ясно, че те тепърва ще се променят. Това се видя и от препоръките на журито след конкурса.

За да се реализира, всеки един от спечелилите проекти ще трябва да се съобрази с тях и да претърпи корекции.

Основните изисквания на журито за всички зони са да не се променя автентичността на центъра, изрично се посочва да не се махат паветата и дори да се направят консервация и реставрация на оригиналните бордюри. Тези условия обаче липсваха в конкурсната документация.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: