pixel

Холандска църква от 15 в. се превръща в книжарница от 21 век

холандия

Повечето стари църкви, които вече не се използват като свети места, остават част от публичното пространство, често превърнати в апартаменти. Повечето книжарници пък просто изчезват. Не и в Холандия! Там се наблюдава интересен феномен – двете отмиращи институции се сливат заедно и това им дава нов живот. Зашеметяващо е превръщането на една стара църква от 15 век именно в книжарница в холандския град Цволе.

книжарница

Архитектурният сайт Designboom нарича това „крайна трансформация“. Сега мястото на старата цъкрва има магазин, кетъринг, изложбено пространство. Религиозната тематика присъства в цялата структура чрез богато украсените сводести тавани и красивите витражи. Междинната структура комфортно заема големите открити пространства на колонадата, без да пряко свързана с нея.

църква

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: