pixel

Град без хора – за технологични експерименти

murtuv-grad

В края на 9-килиметров път в една от сухите долини в южната част на щата Ню Мексико се изгражда първото по рода си тестово съоръжение – „град лаборатория“.

В компанията на северноамерикански тополи и койоти изследователи създават град, който ще служи като лаборатория за най-авангардните технологии, каквито са доставящите пратки дронове и безпилотните автомобили, пише Wired, цитиран от „Фокус“.

Селището ще прилича на всеки друг град с едно изключение – в него няма да живеят хора.

Центърът за иновации, тестове и оценки (CITE), който ще възпроизведе среден американски град с население 35 хиляди души, ще се простира на около 40 кв.км.

Рожбата на базираната в щата Вашингтон компания Pegasus Global Holdings, ще включва високи офис сгради, тесни алеи, паркове, къщи, църкви, междущатска магистрала и дори бензиностанция и голям магазин. Ще има градска част и покрайнини, а под земята ще преминава обичайната поддържаща инфраструктура.

Целта е да се предостави възможност за провеждане на мащабни технологични експерименти в условия, наподобяващи реалния свят “без някой да бъде наранен”, казва Боб Брумли, управляващ директор на Pegasus.

Той се надява, че инфраструктурата ще бъде изградена в рамките на 24 месеца, а градът над нея ще бъде завършен между 2018 и 2020 година.

Според предварителните изчисления стойността на проекта ще достигне 1 милиард долара.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: