pixel

Трите диаметъра на метрото ще обхванат 60% от Coфия

bratoev

Метрото трябва да има три диаметъра, за да може в крайния етап на развитие на схемата на метрото да се обхване над 60% от територията на града. Това каза изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев по време на Пети дискусионен форум „Строителството през 2016 г.“, съобщи „Фокус“.

„Първата линия е 30 км, като вече са реализирани 29 км, втората трябва да има 18 км, като са реализирани 11 км, третата линия трябва да е 16 км, а с отклоненията 26 км и около 26 метростанции. През този програмен период разширението на метрото включваше три етапа. Първият етап беше Надлез „Надежда“-кв. „Лозенец“ през Централната градска част – 6,5 км със 7 метростанции“, обясни инж. Братоев. По думите му, той се финансира по ОП „Транспорт“ 185 млн. евро и 60 млн. местно съфинансиране. „Вторият етап включваше два лота Обеля- Надлез „Надежда“ с 4 станции, 4,2 км. Другият лот включваше част от трасето Младост-Дружба-Летище – 2 км, 2 метростанции. 190 млн. евро от ОП „Транспорт“ е финансирането и 88 млн. евро местно финансиране, което беше заем на Столична община. Тя тегли заем от 105 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, като освен тези два лота, тя съфинансира доизграждането на конструкциите на метростанция „Сердика“, археологическите проучвания над нея и част от конструкциите на метростанция „Джеймс Баучър“, уточни инж. Братоев.

Той посочи, че през 2013 година е започнало изграждането на последния трети етап – участъкът Цариградско шосе-Дружба-Летище – 5 км и 4 метростанции и ж.к. „Младост“-Бизнеспарк 2,7 км с три метростанции. „Общата строителна стойност на двата участъка е 96 млн. от ОП „Транспорт“ и 23 млн. местно съфинансиране“, каза още инж. Стоян Братоев.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: