„Господинови строймаркет“ купува варненския Mr. Bricolage

stroimarket

Диян Господинов, съсобственик и управител на „Господинови строймаркет“. Снимка: Капитал.

Варненският магазин, в който от над 15 години под наем работи веригата Mr. Bricolage, до дни ще бъде купен от компанията от същия сектор – „Господинови строймаркет“, потвърди Диян Господинов, съдружник и управител на компанията купувач. Макар и в сходен сегмент, новият собственик заявява, че не планира да се разделя с веригата и да отвори свой обект на мястото.

Смяната на собствеността беше обявена от продавача – борсовият „Фонд за недвижими имоти България“, още през февруари. Оттогава се знае, че според предварителния договор цената на имота е 6.8 млн. евро без ДДС. Но тогава купувачът остана неизвестен. Сега, след решение на Комисията за защита на конкуренцията, стана ясно кой е имотът, който компанията от Добрич „Господинови строймаркет“ планира да купи – магазинът, ползван от Mr. Bricolage.

„Бяхме длъжни да уведомим КЗК за намерението си да осъществим концентрация чрез придобиване на контрол върху активи. Преди дни антимонополният орган се произнесе, че всичко е по правилата и сделката може да бъде приключена“, обобщи Диян Господинов, който държи половината от дяловете в дружеството.

bricolage

Реално КЗК не разглежда сделката, защото обектът на покупката е с оборот под 3 млн. лв. и няма нужда от разрешение. Купувачът не е национално известен и представен, макар че има годишни приходи 75 млн. лв. Причината е, че по-голяма част от оборота е със строителни материали на едро.

Обект на сделката е недвижим имот в „Западната промишлена зона“ на Варна, разположен върху 12 089 кв. метра площ, и търговски център с 4673 кв. метра застроена площ. Наемател на обекта е веригата Mr. Bricolage, която има договор за наем до края на 2026 г.

„Поемаме всички задължения на досегашния собственик, договорът за наем остава в сила. Запазваме действащия статут на сградата като търговски център с наемател Mr. Bricolage“, коментира Диян Господинов.

„След изтичането на срока на договора ще преговаряме за удължаването му с новия собственик“, коментира преди време за „Капитал“ изпълнителният директор на „Доверие – Брико“ Траян Халаджов.

Предишният собственик – дружеството със специална инвестиционна цел „Фонд за недвижими имоти България“, купи търговския център „Доверие – Бриколаж“ през август 2006 г. за 4 млн. евро. Според последния финансов отчет на фонда към края на четвъртото тримесечие на 2021 г. балансовата стойност на имота е близо 9.2 млн. лв.

Бизнесът на братя Господинови

Компанията купувач е основана през 1994 г. в Добрич като „Господинов и синове“. Днес дяловете в „Господинови строймаркет“ са разделени между братята Диян и Галин Господинови. Дружеството търгува със строителни материали, сухи строителни смеси, материали и аксесоари за мебелното производство. Компанията притежава складови бази и магазини под бранда „GS Строймаркет“ в София, Варна, Добрич, Шумен, Каварна, Пловдив. Продава и онлайн, има собствени търговски представители. Сред основните й клиенти са големи строителни компании.

В началото на тази година „Господинови строймаркет“ купи терен 14 хил. кв. метра в Пловдив и възложи проектиране на поредния фирмен търговски обект под новия формат GS stroimarket dommax. В него ще се продават стоки за ремонт и довършителни дейности, за градината и бита, текстил, електроинструменти, домашни потреби и др.

За 2020 г. „Господинови строймаркет“ отчита 75.9 млн. лв. общо приходи от оперативна дейност. „За 2021 г. очакваме над 15% ръст на продажбите. Двуцифрен е скокът в оборота и през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2021“, каза Диян Господинов.

Според него пандемията и инфлацията не са попречили на продажбите на дружеството. „Тъкмо обратното – непрекъснато повишаващите се цени ускориха потреблението, купувачите предпочитат да се запасят на цени, които все още не са върхови. Инвеститорите бързат да завършат започнатото, но изчакват с новите обекти. Напълно е възможно и ние да се забавим със строителството на търговския център в Пловдив, докато бизнес ситуацията стане по-прогнозируема“, обобщи за „Капитал“ Диян Господинов.

Източник и снимки: Капитал

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: