Фабрики за сокове черпят ток от отпадъчните си води

eko zavod

Учени от Държавния университет в Сао Пауло в Бразилия са разработили начин за използване на отпадъчните води от производството на портокалов сок за генериране на енергия, която може да помогне за намаляване на въглеродните емисии на фабриките.

Технологията използва отпадъчни води от обработката на портокалите за получаване на водород. Водородът е с висока енергийна плътност и може да осигурява електричество без вредни емисии, което го прави силно желан източник на чиста енергия.

Изследователският проект вече е готов да бъде тестван пилотно в местните фабрики за портокалов сок, съобщават greentech.bg.

Използвайки лабораторни тестове, екипът учени е установил, че отпадъчните води от производството на портокаловия сок, съдържащи около 12 грама захар на литър, е по-подходящ за производство на водород от меласата, получена при рафиниране на захарна тръстика и останала след дестилиране на спиртни напитки, които съдържат до 150 грама захар на литър и също са в експериментална фаза за производството на чиста енергия. Твърде многото захар обаче пречи на растежа на бактериите, които разграждат захарта и генерират водород при този процес, обясняват учените.

Технологията е особено подходящ за много развиващи се страни, заради температурите, при които бактериите за получаване на водород се развиват най-добре. Топлата среда в Бразилия е идеална за това, тъй като бактериите се развиват най-добре при около 25 градуса по Целзий.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: