pixel

Евросредствата недостатъчни за АМ „Хемус

Терзиева

 Магистрала „Хемус“ е в програмата на правителството, тя е приоритетен инфраструктурен проект за нас, но да твърдим, че евросредствата ще стигнат и за „Хемус“, е някак си нереалистично, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от БГНЕС.

Затова те ще мислят за други начини за финансиране. Регионалният министър посочи, че заедно с националното финансиране бюджетът по ОП „Транспорт“ е 1,5 млрд. евро. Тези средства трябва да се разпределят между три основни оси, чрез които приоритетно ще се инвестира в инфраструктура.
Индикативната стойност на АМ „Хемус“ е над 800 млн. евро. Прогнозната стойност на ЛОТ 3 на „Струма“ е между 800 млн. и 1 млрд. евро. Така, че грубата сметка показва, че средствата от цялата оперативна програма „Транспорт“ едва ли биха стигнали за финансиране на двата обекта. Министърът припомни, че средствата дадени за АМ „Струма“ през този програмен период са дадени при условие, че се ангажираме да доизградим магистралата през следващия програмен период. Така, според нея „трябва да погледнем истината в очите и да не се заблуждаваме“.
Терзиева посочи, че правителството, и тя като министър, работят в насока намаляване различията между регионите.
Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: