pixel

Евксиноград отваря врати за посетители през пролетта

eksinograd

Удължиха срока на реставрацията и ремонти дейности на двореца „Евксиноград“ и парка около него, съобщи „Монитор“.

Според админстрацията на резиденцията, всичко трябвало да приключи до края на октомври, но довършителните работи продължават и двореца ще бъде отворен за достъп на граждани и посещения на туристи едва от пролетта.

Автентичния вид на „Евксиноград“ от времето на княз Александър Батенберг, ще бъде изцяло възстановен. Обновени са изцяло външната фасада, покрива и сервизните помещения, в които имаше течове.

Първият и вторият етаж от двореца ще върнат предишния си блясък, а на третия ще бъдат разгърнати няколко изложби.

Голяма част от оригиналните мебели в стил Чипъндейл, Рококо и Луи XVI, са на място и след възстановяване и освежаването им, ще бъдат представени в салоните и другите помещения, които са ползвани от царската династия.

В музей се преобразуват бившите конюшни Щал, използвани по-късно и за гаражи. Сградата, в която са живеели гвардейците пък, е предвидена за туристически информационен център.

Реставрират се и се консервират и останките от антично-средновековната крепост „Кастрици“, на територията на комплекса, който обхваща близо 900 декара.

Дворецът „Евксиноград“ край Варна е открит и започва да функционира през 1892 година. Той е най-старата извънградска резиденция на българските владетели от последното българско царство.

Привлекателен е с изящния си френски стил и парк с разнообразни и екзотични растителни видове от цял свят, както и с великолепните си градини.

Проектът за реставрацията му се осъществява по ОП „Регионално развитие“ и е на обща стойност от 9,8 млн. лв.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: