pixel

ЕП ще гласува резолюция срещу „Южен поток“

iujen potok

Европейският парламент ще гласува резолюция срещу изграждането на газопровода „Южен поток“.

Документът е в отговор на продължаващата дестабилизация на Украйна от руска страна и препоръчва икономически санкции, включително за енергийни фирми, както и намаляване на зависимостта от руски петрол и газ, предаде БНР.

Текстът, който остро осъжда действията на Русия, е подготвен съвместно от представители на петте водещи политически групи в Европарламента – ЕНП, социалистите, либералите, зелените и консерваторите.

Не е ясно, обаче дали ще бъде одобрен в пленарната зала, тъй като в групата на социалистите се появиха колебания и по неофициална информация повечето от тях смятат да се въздържат при гласуването.

„Южен поток“ беше обявен от българското правителство за приоритетен проект, но в момента работата по него е замразена, заради острата реакция на Брюксел и поисканите обяснения от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

По-рано тази седмица Турция обяви, че е готова да започне преговори с Русия трасето на проекта да преминава през нейна територия, така че да се избегнат санкциите от ЕС.

Източник: standartnews.com

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: