pixel

БГ проект за парк-градина спечели отличие

park

Български проект бе отличен в международния конкурс за ландшафтен дизайн SLANT 2014. Това е разработката на ланд. арх. Габриела Кръстинкова, озаглавена “From The Hood To The Wood”.

Планът на българската специалистка зае второ място, което й носи 200 евро и сертификат. Той предвижда предвижда обществено пространство във вид на огромна крайбрежна градина с алеи за разходка, вело-алеи, открита библиотека и др. Паркът ще включва автобусна спирка и паркинг за идващите посетители. Вътре в парка ще има велосипедна алея, входящ площад, изложбен площад, сух фонтан, крайбрежна алея, градина с традиционни местни многогодишни растения, терасирана зона за почивка или за събития. Кафетерия и открита библиотека и зона за модерно изкуство ще са основните социални зони. Освен тях ще има още природосъобразна детска площадка, зона за пикник и открита тревна зона.

SLANT  е ежегоден международен конурс за проектиране и дизайн. Тази година бе неговото пето издание, което призова участниците да предложат дизайн за публично пространство или парк, който трябва да представя концепцията за преход, давайки пълна свобода на архитектите да интерпретират това понятие.

„Ефектът на прехода влияе върху всички на през повечето дни от живота ни и може да се забележи в много различни области на нашите интереси и дейности. Политика, изкуства, технологии, история, общество, семейство, религия … това са само някои от областите, които могат да изразят и преживеят преход,“ казват организаторите на конкурса. Затова те дават пълна свобода при избора на начин на изразяване на концепцията.

С други думи, освен всички удобства и функции, включително кафенета и ресторанти, тоалетни и т.н., които архитектите вярват, ще са нужни за едно практично и удобно обществено пространство, тя трябва да дадат израз на темата за прехода. Как – също е въпрос на свободна интерпретация. „Някои могат да изразят тази концепция буквално в целия си дизайн, докато други могат да изберат да я ограничат до специфични области“.

Теренът, който е даден в заданието на конкурса, е хипотетичен – той не е истинско място, а е измислен само за целите на конкурса. „Това е  обикновено място, което може да се намира почти навсякъде по света, и вие сте свободни да изберете страната и мястото, на което бихте искали да поставите това въображаемо място“, казват органозаторите.

Първата награда в конкурса е 500 евро и сертификат, които отидоха при Макото Тахи и Тимъти Газо от САЩ. Техният проект е озаглавен “Safety Net”.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: