pixel

Енергиен паспорт за сградите ще се вади по-късно

енергиен паспорт

Източник: trud.bg

Собствениците на новопостроени сгради не са задължени веднага да изкарват за тях енергийни паспорти. Тези документи ще трябва да се вадят между 3 и 6 години след издаването на акт 16 за експлоатация на сградата. Това предвижда проект за изменение на наредбата за техническите паспорти на сградите.

Енергийният паспорт е част от техническия паспорт на сградата и в него се описва колко енергия харчи тя за отопление и осветление. Отлагането във времето на тази част от паспорта се прави заради последните промени в Закона за енергийна ефективност. “За да се установи колко енергия се харчи от сградата, трябва да са минали поне няколко отоплителни сезона”, поясни шефът на дирекция “Информация и анализ” на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Красимир Найденов.

Вместо енергиен паспорт новите сгради ще трябва да имат енергиен сертификат, който описва колко енергия харчи сградата според проектанта. Енергийните паспорти ще стават задължителни постепенно за всички сгради. Според новите разпоредби крайният срок за изкарване на документа за всички сгради, по-високи от 5 етажа, е 31 декември 2014 г. За по-ниските – до 5 етажа, е краят на 2016 г., а за сградите с височина до 10 метра – краят на 2018 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: