pixel

Електроцентралата Amager Bakke на BIG

Amager Bakke

Студиото за архитектурна фотография Hufton+Crow е заснело комина на електроцентрала за отпадъци Amager Bakke, покрита от ски писта, проектирана от BIG.

Датската архитектурна фирма завърши новаторската електроцентрала за отпадъци в Копенхаген, Дания, през 2019 г.

Amager Bakke

Проектирана в сътрудничество със SLA Architects, енергийната централа има на покрива си ски пистата към планинския център  Копенхил.

„Хюфтън + Кроу“ засне с помощта на дрон комина с височина 124 метра и карирана алуминиева фасада, блестяща при изгрева.

Тези нови снимки показват озеленяването около криволичещата ски писта, така че цялата наклонена страна на електроцентралата изглежда като ярко зелен хълм.

Amager Bakke Amager Bakke Amager Bakke Amager Bakke

Започвайки на височина от 90 метра, 400-метровият наклон, обслужван от асансьор, прави 180-градусов завой, докато се извива надолу до нивото на земята.

Засадените дървета действат като преграда за вятъра и предлагат сянка за туристите, които могат да следват пешеходни пътеки нагоре по склона.

Наред със заниманията на открито, планът предвижда зеленият покрив да добави биологично разнообразие към индустриалната зона, в която се намира, като привлече пчели и пеперуди. Посетителите ще бъдат насърчавани да дават своя принос чрез засаждане на семена.

Планинският център разполага със стена за катерене до една от вертикалните стени на електроцентралата.

Фотографиите на Hufton + Crow показват, че главозамайващата стена за катерене е покрита с дъга от цветни трюмове и скосени повърхности, за да даде възможност за предизвикателни изкачвания.

Върхът на склона е атракция, където посетителите могат да гледат града и да се насладят на панорамните гледки.

Като съоръжение за добив на енергия от отпадъци, Amager Bakke помага на Дания да намали зависимостта си от изкопаеми горива и предоставя по-екологична алтернатива от депото. Очаква се централата да преработва около 400 000 тона отпадъци годишно и да отоплява 140 000 домакинства.

Amager Bakke Amager Bakke

През 2015 г. основателят на BIG Bjarke Ingels стартира кампания за набиране на средства в Kickstarter, за да събере пари за инсталиране на технология в комина, която да му позволи да издухва димни пръстени от пара.

Първоначалният план е бил коминът да отделя облаче пара за всеки тон въглероден двуокос, изгорен на Земята, за да обърне внимание към изменението на климата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: