pixel

Експерти проучиха възможности за въглищна газификация у нас

Добруджанското въглищно находище

Източник: publics.bg

В продължение на година екип от експерти от пет европейски държави проучи залежите в Добруджанското въглищно находище в Североизточна България и възможностите за разработване на подземна въглищна газификация у нас. В началото на декември 2012 година в София се състоя и заключителната конференция на изследователския проект, съобщават от пресцентъра на „Овергаз“.

По време на семинара бяха представени икономическата и екологична оценка от проучването и предпоставките за разработване на технологията, която би подобрила съществено енергийния баланс на страната. Това е първият български проект, финансиран по програма на Изследователския фонд за въглища и стомана (RFCS) на Европейската комисия. Той ще бъде разработен като пилотен за цялата Общност през следващата година. Общата стойност е 3,06 млн. евро, като фонда предоставя безвъзмездно 60% от сумата.

Технологията позволява добив на залежи от въглища на дълбочина над 1200 метра, които не могат да бъдат оползотворени с помощта на стандартните методи. Газификацията под земята осигурява извличане на синтетичен газ на повърхността, който може да се използва за производството на топло- или електроенергия, като в освободеното пространство се съхранява отделения въглероден диоксид. Методът предоставя и възможности за контрол и на замърсяване на въздуха с емисиите на сяра и азотни оксиди. По този начин процесът е безвреден и за околната среда.

Освен най-голямата българска частна газова компания Овергаз, която е координатор на инициативата, програмата се осъществява от консорциум от осем партньори – Университетът в Лийдс, Техническият университет в Лисабон, БАН, гръцкият Център за научни изследвания и технологии в Атина, Институтът по геонауки в Потсдам (Германия), както и две компании с опит в областта на въглищната газификация – немската DMT и британската UCG Engineering.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: