pixel

Над 50 000 кв.м oфис площи от висок клас строят в Пловдив

office-sgradi

Над 50 000 квадратни метра офис площи от най-висок клас се строят в момента в Пловдив, а това е над 50% от новите бизнес сгради в големите градове у нас извън София. По този начин градът под тепетата отговаря на нарасналите нужди на IT и аутсорсинг индустрията. За последните 3 години броят на заетите в него се удвои, а Пловдив се превърна във втория най-голям притегателен център у нас за инвестиции в информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процеси след столицата.

По последни данни в Пловдив в най-бързо развиващия се сектор вече работят 5000 души и 80 фирми, като се наблюдава ръст на работната заплата. Стартовите месечни възнаграждения в сектора са от 1000 до 3000 лв.

Пловдив е първият град в България, който създаде условия за развитието на IT и аутсорсинг сектора и откриване на нови работни места за младите висшисти. През следващите 3-5 години се очаква броят им да се удвои, защото това е най-бързо растящата индустрия в Пловдив, като потенциалът е сериозен и голяма част от водещите компании вече имат офиси в града под тепетата, съобщава trud.bg.

Пловдив има големи заслуги за третото място на България сред предпочитаните аутсорсинг дестинации в света и скока с 11 места нагоре в тази престижна класация. Градът става все по-атрактивен и заради стартиралите нови офис проекти и конкурентните наемни цени спрямо София. Тенденцията показва, че до няколко години градът под тепетата ще има нужда от над 100 000 квадратни метра офис пространства висок клас. Тези фактори засилиха инвестиционните намерения сред местния бизнес и в града започна изграждане на офис сгради клас А, които да отговорят на специфичните изисквания на аутсорсинг индустрията. Вече има няколко проекта в много напреднал етап. Според експерти по недвижими имоти развитието на пазара на офис площи в Пловдив прави града привлекателен за инвеститорите и разкриването на офиси се включва стабилно в бизнес плановете им.

Добрата инфраструктура превръща Пловдив в предпочитана инвестиционна дестинация, а развитието на висшето образование улеснява намирането на висококвалифицирана работна ръка от страна на бизнеса.

В момента в Пловдив се изгражда проектите “Офис парк „Пловдив“, бизнес център в близост до “Империал” и IT център на компанията Sibiz. В него освен офиси на IT и аутсорсинг фирми ще има и академия за подготовка на кадри за бранша. Да бъдат обучени 30 000 специалисти в сферата на високите технологии, които да бъдат наети в IT и аутсорсинг сектора и България да се утвърди като регионален хъб за развитието, пък е голямата национална задача, около която се обединяват бизнесът и правителството. България вече влезе в топ 10 на класацията по потенциал и привлекателност за развитие на сектора. Приходите на българските IT компании са се увеличили с 600% за последното десетилетие, броят на работните места в сектора вече е 17 000, 90% от заетите в сектора са млади хора под 35 г. и 80% от тях говорят английски и други езици. Днес софтуерната индустрия е секторът с най-висока добавена стойност и формира 1,7% от БВП на страната, като 60% от продуктите й са за износ. Данните бяха съобщени по време на втората национална конференция „Аутсорсинг дестинация България“, която се проведе наскоро в Пловдив.

По време на професионалния форум в Новотел „Пловдив“ стана ясно, че градът под тепетата се превръща във все по-атрактивна инвестиционна дестинация за ИТ и аутсорсинг компаниите от Северна Америка и Европа заради наличието на 500 хиляди души население в региона, високо развита образователна система с над 40 000 студенти, мултикултурна и многоезична среда. След водещи в бранша компании, като „Софика Груп“, Scale Focus, Unify, 60К, Sibiz, в Пловдив стъпи и украинската Speed Flow Group, чийто президент Владимир Елис планира да премести от офисите в Одеса и Харков в града под тепетата почти целия си персонал заедно със семействата им. Към Пловдив са се насочили още водещи в бранша фирми от бившата съветска република, разкри Елис, чиято компания е с годишен оборот от $39 млн. Оборотът на една от другите 2 компании е с пъти по-голям от този на Speed Flow Group, но името й засега се пази в тайна.

Свой офис в Пловдив има и българската фирма ScaleFocus. От компанията са доволни от офис сградата, в която се помещават – става дума за „Роял Сити Бизнес Парк“ на бул. „Дунав“. Само от март до септември 2015 г. фирмата е открила над 80 нови работни места и вече разполага с 240 специалисти. Предвижда се растежът да продължи и през 2016 г. Ще се отворят още работни места и в Пловдив и се реализират ключови инвестиционни проекти.Според изпълнителния директор на компанията Пламен Цеков изборът на Пловдив е продиктуван от много фактори, но най-вече от наличието на много университети.

Анализатори на трудовия пазар са категорични, че IT и аутсорсинг индустрията помага и за развитието на останалите сектори в икономиката. Навлизането на високотехнологични компании променя облика на Пловдив и вече се забелязва ръст на търговията и строителството на жилищни и нежилищни сгради. Все повече хора от други селища идват да работят и живеят в Пловдив, чието население постоянно и трайно расте. Добрата инфраструктура превърна Пловдив в предпочитана инвестиционна дестинация и за големи компании като „Либхер“, „Сенсата“ и „Ес Ем Си“, които в момента строят 3 нови завода с около 5000 работни места. През последните 2 години различни малки и средни компании откриха още 2000 работни места.

Офис Парк “Пловдив” е всичко, което търсят новите инвеститори

Развитието на град Пловдив насърчава местните фирми също да инвестират в нови проекти, които да отговорят на повишеното търсене на офис площи в града. Основен инвеститор е „Галакси Инвестмънт Груп“, компания с богато портфолио и дългогодишен опит в различните сегменти на пазара на недвижими имоти. В момента тя строи модерен Офис Парк „Пловдив“ с разгърната застроена площ от 19 350 кв.м – бизнес сграда, специализирана да посрещне нуждите от офис пространство на компаниите, работещи в IT и аутсорсинг индустрията. Очаква се проектът да бъде завършен през септември 2016 г. и да даде възможност да бъдат разкрити над 2000 работни места, основно от високотехнологични компании. „Пловдив e логичен избор за инвеститорите от аутсорсинг индустрията. Градът ни е привлекателен за т.нар. икономика на знанието заради високо развитата образователна система, богата история и разнообразна многоезична среда в града. От опита на други европейски страни знаем, че най-привлекателни центрове за развитие на аутсорсинг бизнеса са не столиците, а големите градове, където няма конкуренция от финансовия сектор и държавната администрация. Бъдещето на индустрията у нас определено е извън София – в градовете с концентрация на университетски центрове и с добре образовани млади хора“, категоричен е Константин Бояджиев, директор „Бизнес развитие“ на „Галакси Инвестмънт Груп“.

Освен че отговаря на всички съвременни изисквания за бизнес сгради от клас А, Офис Парк “Пловдив“ предлага и редица предимства като удобен достъп и отлично местоположение. Позициониран е в район с новоизградена паркова, улична и подземна инфраструктура в съседство с МОЛ “Пловдив”, гребния канал и най-зелената зона на града. Всичко това създава неповторима комбинация от удобства и околна среда за бъдещите ползватели на сградата, до която се стига за 5 минути от центъра на Пловдив, за 15 от автомагистрала „Тракия“, за 90 от летище София и за 25 от най-близкия аеропорт край Крумово.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: