pixel

Къщата на градинаря в Boisbuchet

dmvA

На два часа и половина път навътре от Ла Рошел, в средата на нищото, се намира имение, сякаш излязло от приказка: Domaine de Boisbuchet. Заобиколен от полегати хълмове и малки горички, от тучни зелени полета и ливади, кремавият цвят на замъка се откроява с извивките си и черните покриви на конуси и палатки. В сянката му се намира градина, населена с всевъзможни постройки и малки къщички. Една от тях е Къщата на градинаря. Звездовидната сивкава къща е проектирана от белгийското архитектурно бюро dmvA и компанията Polycare, за да демонстрира система за кръгово строителство.

Около имението от 15-и век е изграден архитектурен парк с площ 150 хектара. Тук редовно се канят международно признати архитекти, за да изпробват заедно със студентите алтернативни практики за проектиране и строителство. В рамките на тези семинари в кампуса вече са построени повече от двадесет къщички, павилиони и инсталации. Сред тях са куполи от бамбук и фибростъкло, павилион от хартия и къща, която използва толкова енергия, колкото сешоар.

dmvA

През 2021 г., по случай тридесетата годишнина на обекта, бяха организирани около двадесет летни семинара на тема „Енергии и синергии“. Една от точките в програмата беше изграждането на Къщата на градинаря, за което екипът на dmvA и компанията Polycare обединиха усилията си. Акцентът беше поставен върху полимерните бетонни блокове за многократна употреба, които базираният в Сул производител разработваше по това време.

Стени без хоросан

Фактът, че къщата може да се разглобява, се дължи на това, че е построена като суха конструкция. За подреждането на наподобяващите Лего полимерни бетонни блокове не е необходима вода. Вместо това блоковете се нанизват на пръти с резба, а в критичните за статиката точки – на стоманени тръби, които се закрепват с болтове към стоманената рамка на фундамента. Тя от своя страна е прикрепена към поцинковани стоманени винтови пилоти, които закрепват сградата към земята. Подовете и покривът са изградени от дървени греди и дъски с местен произход. Корпусът на къщата е издигнат за по-малко от седмица от участници в семинара, без предишен опит.

Структурата на блоковете се състои само от 20% полимербетон, а останалите 80% са изолационен материал в сърцевината им. Следователно един кубичен метър полимербетон може да се използва за изграждането на пет кубични метра стена.

dmvA

Тъй като за разлика от обикновената тухлена зидария полиблоковете не са залепени с хоросан, а са подредени като елементи на „Лего“, те могат да се демонтират без повреди и да се използват отново в други строителни проекти. Няма отпадъци от разрушаване, следователно компонентите могат да станат част от кръговата икономика. Не само строителството, но и производството на полимербетонните блокове се осъществява без вода. Вместо конвенционален цимент, за свързване е използвана полиестерна смола, която се състои от около една трета от рециклирани PET бутилки, останалата част е произведена на базата на петрол. Полимербетонът превъзхожда конвенционалния бетон по много свойства: втвърдява се много по-бързо, по-лек е и в същото време е три до пет пъти по-здрав при натиск и огъване. Дори замръзването не може да му навреди, тъй като той е абсолютно непропусклив за вода. Не са необходими допълнителни работни стъпки като измазване, шлайфане или запечатване.

Ако Polycare успее, използването на т.нар. вторични суровини скоро ще стане част от цикъла на материалите, в който са интегрирани блоковете. В полимерните блокове все още се използват агрегати от конвенционални пясъци, но в момента производителят работи за получаването на одобрение на строителни и промишлени отпадъци като агрегат за геополимери. Четвъртото поколение блокове се основава на геополимерния бетон. В бъдеще ще отпаднат не само конвенционалните инертни материали, но и свързващите вещества на петролна основа, полиестерните смоли.

Снимки: dmvA

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: