pixel

89 сгради ще се финансират по проект за енергийна ефективност

енергийно обновяване

Източник: focus-news.net

161 заявления са подадени за разглеждане по проект „Енергийно обновяване на българските домове“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и Иван Станков, председател на сдружение „Обновен дом”, известен и като „идеалният домоуправител” подписаха първия договор за финансова помощ и обновяване за енергийна ефективност по проекта. „Костваше много усилия и много работа да можем днес реално да стартираме една жилищна сграда”, каза Павлова.

От подадените 161 заявления за разглеждане, 89 от сградите са одобрени и допустими за финансиране по тази програма, 12 са отхвърлените. В рамките на целия период на програмата ние изчислявахме, че можем да финансираме някъде 200 сгради, но половин година след началото на проекта вече имаме 161 заявления, посочи Лиляна Павлова. 21 от 89-те одобрени сгради имат и одобрен бюджет. Други 20 сгради ще бъдат одобрени в следващите седмици и месеци. Тази сграда не е типичният случай на многофамилните сгради в София. Тя има клетка на мобилен оператор и благодарения на нея има възможност да се осигури допълнителното съфинансиране по проекта, каза Павлова.

При едната сграда в „Захарна фабрика”, съседите са се съгласили да финансират апартамента на един човек, който няма възможност да го направи.

„След разговорите с всички домакинства, с които преговаряме, банката ще възприеме малко по-облекчени услови, за да се получава по-лесно финансиране на кредита. Сградата, която подписваме днес, ще бъде завършена лятото. 222 000 лева е общата стойност за цялостното обновяване на сградата. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще плати 121 000 лева от цялата сума”, обясни Павлова.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: