pixel

Еко-град заимства лукса на Париж

париж

Източник: greentech.bg

Датската фирма BIG спечели международен конкурс за дизайн на град със зелен покрив, който в момента в процес на разработка в предградията на Париж.

„Europa City“ е проект за град с огромен парк, който ще обедини гъстотата на Париж с пасторалната идилия на предградията му.

Уютни улици, лесни връзки с метрото, влакове и прилежащи магистрали трябва да разграничат този хипотетичен град от сегашните селища така, че да обедини всички удобства на градския живот (като магазини, офиси, култура) със здравословни качества на живот.

BIG, или Bjarke Ingels Group са се втурнали в борбата за наградата Europa City с проект, който съчетава парижките предградия и селските райони с качествата, които правят Париж град от световна класа – уютни улици, достъпен и удобен обществен транспорт, култура, ресторанти и търговски центрове – всички разположени близо един до друг.

зелен град

Полу-кръглата форма се утвърдила след внимателно планиране, за да създаде система от улици в кръг с пресичащи ги перпендикулярно улици, тръгващи от центъра.

Общественият транспорт в този проектен град е удобен, има лесен достъп до метрото и влаковете, както и с магистрали. Улиците са проектирани така, че да са удобни за пешеходците и велосипедистите, за да насърчат ходенето пеш или колоезденето. Освен тях из градските улици ще щъкат малки автобуси.

Europa City

Europa City ще има магазини, ресторанти, места за културни дейности, както и жилищни и офис пространства. Проектът ще включва и ски писта и басейн, които се очаква да работят в синхрон, за да си осигурят енергийно ефективно отопление и охлаждане. Целият проект ще бъде обхванат от вълнообразен зелен покрив с изглед към парижкия хоризонт.

Не само че този покрив ще служи като голям обществен парк, но той ще работи и като изолация, а освен това ще помага за третиране на сивата вода и събиране на дъждовната вода за употреба в града.

Europa City се очаква да бъде построен като модел за устойчив град, който съчетава ефективността на един градски район с ползите за здравето на живота в провинцията.

парк

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: