ЕК иска да знае как се формира цената на енергията от ВЕИ и отчитат ли се всички разходи

Ангел Семерджиев

Източник: cross.bg

Получихме въпросите на Европейската комисия във връзка с жалбата на производителите на енергия от възобновяеми източници. Това съобщи пред журналисти председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев след края на редовното открито заседание на комисията. Въпросите са свързани с това как се формира точно цената и дали се отчитат всички разходи, обясни Семерджиев. Отговорите ще докажат изцяло, че механизмите за подпомагане на производството на възобновяеми източници в България са достатъчно добри, за да стимулират такива централи. Резултатът също е ясен – има производство на възобновяеми източници много повече, отколкото е прогнозирано към този етап.

Семерджиев каза още, че отговорите на регулатора най-вероятно ще бъдат изпратени до края на тази седмица. Даже обмислям възможността, ако няма конфиденциална информация – да ги публикуваме. Няма нищо тайно в тях, добави той.

Шефът на ДКЕВР бе категоричен, че не може „възобновяемите източници сами да определят колко да произвеждат, колко да им се плаща. Пазарни правила се прилагат към тези, които са на пазара. Възобновяемите източници не са на пазара на електроенергия. Който се откаже от преференциална цена и отиде на пазара да си продава енергията, може да претендира и за отношение като към пазарен участник” – подчерта той.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: