pixel

Има риск България да връща стотици милиони лева на ЕС

Ако до края на 2013 година България не успее да разплати един милиард лева по ОП „Регионално развитие“, ще трябва да връщаме средства. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя откри Годишната конференция за представяне на напредъка по ОП „Регионално развитие“, която се състоя в Националното изложение на художествените занаяти в село Орешак, община Троян, предаде БТА.

По думите на Павлова 50 процента от проектите, по които се работи в момента, са рискови и ако не се предприемат спешни действия, средствата от тях ще трябва да бъдат върнати. Съществува вариант парите да бъдат пренасочени към други проекти.

Най-рискови според министъра са проектите, свързани с градски транспорт, наводнения, деинституционализация, здравна инфраструктура. Съществуват проекти, които са договорени през 2008 г., но не са изпълнени. Причината за забавянето най-често е обжалване на тръжни процедури.

Лиляна Павлова съобщи още, че от 3,1 милиарда лева бюджет по оперативната програма България е договорила 90 процента от тях. До момента са разплатени 32 процента, а целта е до края на годината да бъдат разплатени един милиард лева.

Няма спрени средства от ЕС, а причината за подобно говорене от страна на опозицията е заради новия политически сезон. По подобие на театралния сезон трябва да има представление и те се опитват да направят поредното представление. Това пък каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти днес в отговор на въпрос за изразеното от опозицията твърдение за спиране на средства от ЕС в земеделието. Проблемът е, че има доста средства – 25 на сто от Програмата за развитие на селските райони за агроекологични мерки, свързани с почистване и поддържане на пасища, но липсват желаещи, коментира министърът.

По думите му в момента целта е да се прехвърлят средства за следващата година. Министърът вече води разговори с ЕК по този въпрос, но заяви, че преди да има окончателно решение, няма да коментира конкретни параметри.

По материали на: grada.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: