pixel

ЕК: Два са проблемите с „Южен поток“ в България

ek

Европейската комисия вижда два основни проблема със строителството на „Южен поток” в България. Те са причината за откритата наказателна процедура и искането за прекратяване на проекта, съобщи за БНР Шантал Хюз – говорител на еврокомисаря по вътрешния пазар.

Първият проблем е свързан с това, че на компанията „Южен поток – България” е възложено да проектира, финансира, строи и управлява газопровода без съответните прозрачни конкурентни процедури. Вторият проблем е с договорите за подизпълнители, при които може да бъде дадено преимущество на определени руски и български фирми.

Без да споменава имена и собственици на компании, Шантал Хюз описа настоящата ситуация така: Доколкото ми е известно, договорите може да са сключени, но реалната дейност по строителство още не е започнала. Така че, да, ние искаме от властите в България да прекратят проекта и очакваме те да се съобразят с това.

От Министерството на икономиката и енергетиката коментираха, че очакват официалното уведомително писмо от Европейската комисия по повод изявлението за започналата наказателна процедура. От ведомството се ангажираха да спазят едномесечния срок за отговор.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: