pixel

Едва 700 жилища в строеж се продават

строителен бранш

Източник: fakti.bg

За пореден месец Националния статистически институт отчете спад в строителството. С 1.3% е намаляло то през март спрямо февруари. На годишна база спадът е в рамките на 5.7%.

Стагнацията продължава. До голяма степен причината се крие в рестриктивните мерки по отпускане на кредити на строителни компании. Голяма част от тях са принудени да разполагат със свежи пари, за да завършат обектите. А тези „свежи” капитали могат да дойдат, ако се продадат част от апартаментите „на зелено”. Подобни сделки обаче са изключение.

Доказателство за спада в строителството е и броят на предлаганите в етап на строеж апартаменти. Въпреки че минаха пет години от началото на кризата, сравненията с периода преди нея продължават. Какво показват данните от подобна съпоставка в сегмента? В момента в София се оферират около 700 жилища в етап на строеж, сочи справка в сайта imot.bg. Към началото на 2008 г. (в пика на пазара) техният брой не е надвишавал 3500. Тогава акцентът беше в предлагането на 2-двустайни жилища. Най-много се строяха и се предлагаха в Овча Купел и Витоша, съответно 307 и 274 броя. За сравнение към днешна дата в столичния квартал Овча купел се оферират 20 двустайни апартамента, а във Витоша – 10.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: