Кардиологичeн център в Судан от корабни контейнери

судан

Източник: greentech.bg

Кардиохирургичният център Шалам е нещо повече от медицинско заведение, което спасява човешки животи. Той се захранва със слънчева енергия и е построен от изхвърлени транспортни контейнери. Разположен в близост до река Нил в Хартум, Судан, медицинският център е оборудван с най-добрите операционни зали и диагностични лаборатории. Фактът, че е построен от стари транспортни контейнери го прави още по-впечатляващ – повод за гордост за създателите му от TAMassociati Architecture.

TAMassociati Architecture

Центърът Шалам предлага безплатни медицински грижи за деца и възрастни със сърдечно-съдови проблеми. Действа от 2007 г. и се ръководи от италианската хуманитарна организация „EMERGENCY“. По време на етапа на проектиране TAMassociati Architecture забелязали изхвърлени транспортни контейнери около мястото, което скоро трябвало да се превърне в болница. Това им дало вдъхновение. Те решили да използват повторно контейнерите за изграждане на медицинския център, който включва болничен блок, кафене, както и зали за персонала.

Кафенето е направено от седем 40-футови контейнера. Основният корпус на болницата е изграден от деветдесет 20-футови контейнера.

Всяка стая се състои от 1,5 контейнера и включва баня плюс малка тераса с изглед към градината. Буйни градини и дворове са интегрирани в целия комплекс, за да се създаде спокойна обстановка за пациентите, семействата им и болничния персонал.

контейнери

Цвентърът се охлажда посредством  „лукова обвивка“, която се състои от 5-сантиметрови изолационни панели и външна обвивка, съставена от метални вентилируеми покриви и бамбукови щори.

Разположената на място слънчева ферма генерира топла вода за целия комплекс.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: