pixel

Доц. арх. Багра Георгиева презентира книгата си „Моите улици

Багра Георгиева

източник: bularch.eu

В рамките на честванията Деня на столицата на 20 септември Обединение „Сдружени софийски архитекти” организира презентация на книгата „Моите улици” с автор доц. арх. Багра Георгиева. Книжката е занимателно и полезно четиво не само за архитекти. На 100 страници ще се запознаете с интересни факти от историята на града, любими маршрути и преживени спомени от „Повече от половин век”, както и множество интересни снимки на вече позабравени сгради от централните софийски улици, поднесени заедно с тяхната история.

Приложени са и три броя планове на улици от централната градска част с указани сгради от повествованието – 27 разгледани обекта и чудесно експонирани в чернобели фотоси. Отбелязани са и 33 по-важни обществени сгради. За основа е използвана е уличната мрежа на градоустройствения план на София от 1907 г. Друга скица обхваща участък с нанесени съществуващи и съборени сгради. На третия план са описани направените проучвания за собствениците на някои от сградите в обсега на ларгото. В „Показалец на имената” присъстват 94 личности, свързани с културата, историята и живота на София.

„Пребродих със спомените си през много години немалки разстояния, наречени от мен „улици до сърцето” с тяхната атмосфера, строителство, архитектура, и най-вече с техните повече или по-малко познати обитатели. Доволна съм от богатството и разнообразието, което е съпътствало моето ежедневие. Не се дължи на случайност, че обичам родния град.” казва авторката. Написана с вълнение, вдъхновение и преклонение пред обичната професия и историите на родния град, книгата е ценна с фактологията, пречупена през призмата на един ерудиран архитект с дългогодишен опит, скътал с любов в сърцето си спомени и истории още от миналия век. За пълнотата на изданието допринасят художественото оформление и професионално поднесените снимки от арх. Кирил Русков.

Сред заслужени овации арх. Багра Георгиева дълго раздава автографи на колеги и гости от културната общественост на столицата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: