Свързващ мост, изпълнен като стоманено-стъклена конструкция

Seele

При изграждането на пешеходни мостове между две сгради се съчетават две специални инженерни дисциплини: мостово и фасадно строителство. С изпълнението на 35-метровия мост на Козирог, специалистът по фасади Seele отново демонстрира своята компетентност при изпълнението на свързващи мостове.

С необичайната си форма стоманенo-стъклената конструкция на моста поставя акцент в дизайна в Medienhafen, Дюселдорф. Преди всичко специалистът по фасади може да внесе своя обширен опит в областите на материална компетентност, структурно планиране и сложни концепции за сглобяване в конструкцията на моста.

Необичайният, очевидно плаващ дизайн на моста Козирог е създаден от корпус на мост, изработен от тръбна мрежа и многоъгълно разположение на трапецовидни изолационни стъкла. Според проекта Supergelb Architects, Seele конструира триизмерна система с рамки и напречни прегради. Пешеходният мост е последваща свързваща конструкция и не се поддържа от свързаните сгради. Конструкцията се състои от централен стълб и две мостови рамена. Товарът се прехвърля изключително чрез централна опора, съставена от 13 кръгли подпори, която е закотвена в земята чрез три постамента. Осем стоманени полигона, надлъжни ребра и диагонали образуват стоманената конструкция за остъкляване.

Seele сглоби моста в три секции: подножието на моста и централната част на носещата конструкция бяха доставени в три сглобяеми части, временно съхранявани и сглобени с помощта на мобилен кран. След това двете предварително сглобени конзоли с тегло 26 т. и 12 т. бяха повдигнати и фиксирани само за един уикенд. Остъкляването на тялото на моста с около 60 стъклени елемента с размери до 8,1х3 м, както и на носещия стълб бяха завършени за много кратко време. Особеното тук са необичайните стъклени формати (триъгълници с остри ъгли) и тяхната концепция за съхранение без ограничения по отношение на значителните деформации на моста в сравнение с класическата фасадна конструкция. Централният стълб сега носи конзолните мостови рамена на 12 м до сградата на Козирога и 20 м до сградата Float.

Услугата на Seele включва проектиране, производство и монтаж на различни ламинирани стъкла, месингови плочи, парапети и решетки от неръждаема стомана, както и стоманената конструкция.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: