pixel

До 2021 г. трябва да са готови 134 км до Велико Търново

С 1,35 млрд. лева от излишъка в бюджета ще се изградят още 134,2 км от магистрала “Хемус” и така тя ще достигне Велико Търново.

Правителството взе решение да отпусне допълните средства на редовното си заседание в сряда. На него присъстваха и кметове от региона – на Варна, Търговище, Севлиево, Велико Търново, Ловеч, и зам.-кметът на Плевен.

За първи път ще се приложи нов подход при изграждането на магистралата. Намерението на правителството е да не се разделя участък на по-малко лотове, за които да се обявяват обществени поръчки за избора на изпълнител.

Сега цялото трасе щяло да бъде дадено за строеж на държавната фирма “Автомагистрали”, която е собственост на МРРБ.

Първоначално се предвиждаше участъкът до Велико Търново да бъде разделен на два лота – от Боаза до пътя за Плевен и Ловеч и следващият – до разклона за Велико Търново и Русе.

Новият подход обаче е избран, за да се избегне блокирането на работата чрез жалби по обществените поръчки, както се е случвало с редица големи проекти, като например участъка от магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, толсистемата и други.

В същото време държавната “Автомагистрали” щяла да работи с множество подизпълнители. Така парите пак щели да стигнат до българския строителен бизнес, но щели да бъдат елиминирани опитите за спекулации, че една или друга фирма, свързана с един или друг бизнесмен, е спечелила търга за “Хемус”.

Новите 134 км трябва да бъдат готови до 3 години, а цялата магистрала – до края на 2024 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: