pixel

До 2020 г. пътуваме с метро през цяла София

метро

Източник: cross.bg

До 2020 г. ще бъде готов третият лъч на метрото в София. Проектът е на стойност над 1,4 млрд. лв.

Трасето е дълго 16,5 километра и ще има 19 метростанции, като 10 от тях ще са подземни, а 9 – открити. Метрото ще тръгва от колелото на трамвая на бул. „Ботевградско шосе“, ще минава през бул. „Владимир Вазов“, където ще има три метростанции и една при театър „Зад канала“. Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър, и при НДК с връзка с втората линия. От НДК линията продължава към кръстовището на бул. „България“ и бул. „Гешов“, кварталите „Красно село“ и „Овча купел“ и ще достигне Околовръстното шосе. Последната спирка ще е при жп линията София-Перник и там ще бъде открита нова гара.

Очакванията са пътуващите с метрото да нараснат със 162 000 души дневно. От общината се надяват половината столичани, които в момента разчитат на наземен градски транспорт, да се пренасочат към метрото.

Усилено се работи и по изграждането на отсечката до летище „София“.Срокът, в който трябва да бъде завършен участъкът (с дължина от 5 км и 4 метростанции), е до април на 2015 г. Трасето е разделено на три части – две подземни и една надземна, като началото му е от бул. „Цариградско шосе“, а крайната му точка е Терминал 2 на летище София. Стойността на проекта е 136 млн. лева.

Около 280 хиляди души в София ползват най-удобния, екологичен и бърз транспорт – метрото, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на представянето на резултати от изпълнението на проект за подготовка на третия лъч на столичното метро.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: