pixel

Детска площадка на покрива на детска градина

detska-gradina

Едва ли бихте си дали детето в детска градина, в която да си играе … на покрива. В това обаче няма нищо страшно. Поне не и в Япония, където вече има подобни детски градини. Целта на известно архитектурно бюро в Токио е била да отдалечи децата от съвременните компютърни технологии и да ги накара да излязат навън. Затова създават сграда на детска градина, чийто покрив е превърнат в място за игра. Така на практика малчуганите през цялото време се намират на улицата.

Във всяка държава възпитанието на децата може коренно да се различава от друга. Така например, в САЩ се набляга на създаването и развитието на лидерските качества и индивидуализма на подрастващите, докато в Япония смятат, че главното е колектива. Именно поради тази причина архитектите от Tezuka Architects разработиха иновативната детска градина Fuji, която на наподобява площадка за игра на картинг. Така по време на всяка разходка навън на децата им се разрешава да бягат по покрива, съобщават fakti.bg.

Детската градина е основата на принципа на възпитание по системата Монтесори. На практика на детето се разрешава да прави всичко, което иска. Не му се забранява свободно да се развива, а се насочва енергията в правилната посока. В помещенията няма играчки, тъй като самата сграда е направена като една голяма играчка.

Стаите нямат стени, а подвижни стъклени прегради. По време на занятия на децата им се разрешава да излизат на площадката. Практиката е показала, че детето прави един кръг на покрива и се връща в час.

detska-gradina

ожаожоаж

detska-gradina

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: